Renasc speranțele că vom avea un medicament eficient contra Covid-19. 90% dintre pacienții tratați au fost externați în 5 zile

Renasc speranțele că vom avea un medicament eficient contra Covid-19. 90% dintre pacienții tratați au fost externați în 5 zile Sursa: Arhiva EVZ

Vești bune vin din Israel, unde un medicament revoluționar împotriva Covid-19 a intrat în faza a doua a studiilor clinice.

Aproximativ 93% din cei 90 de pacienți cu coronavirus serioși tratați în mai multe spitale din Grecia cu un medicament nou dezvoltat de o echipă de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv au fost externați în cinci zile sau mai puțin. Faza a II a a studiului confirmă rezultatele bune din faza, care a fost efectuată în Israel iarna trecută, În prima fază, 29 din 30 de pacienți cu forme moderate și grave aler bolii au putut fi recuperați în numai câteva zile.

Nu există vreun efect sdecundar semnificativ

„Scopul principal al acestui studiu a fost de a verifica dacă medicamentul este sigur”, a spus prof. A spus Nadir Arber. „Până în prezent, nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri.” Procesul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți. Investigatorul principal a fost comisarul coronavirus al Greciei, Prof. Sotiris Tsiodras.

Medicamentul are la bază molecula CD24

Arber și echipa sa, inclusiv dr. Shiran Shapira, au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul o studiază de 25 de ani numită CD24, care este prezentă în mod natural în organism. „Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu Covid-19 nu mai au nevoie de terapie”, a spus Arber. „După o fereastră de cinci până la 12 zile, aproximativ 5% dintre pacienți încep să se deterioreze.” Principala cauză a deteriorării clinice este supraactivarea sistemului imunitar, cunoscută și sub numele de furtună de citokine. În cazul pacienților cu Covid-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni. „Aceasta este exact problema pe care o vizează drogurile noastre”, a spus el. CD24 este o proteină mică care este ancorată la membrana celulelor și servește multe funcții, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este un medicament de precizie"

Arber a subliniat că medicamentul EXO-CD24 nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează numai mecanismul specific, ajutând la găsirea din nou a echilibrului său corect. „Acesta este medicament de precizie”, a spus el. Suntem foarte fericiți că am găsit un instrument pentru a aborda fiziologia bolii. „Steroizii, de exemplu, închid întregul sistem imunitar”, a explicat el în continuare. „Noi echilibrăm partea responsabilă pentru furtunile de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de organism.” Arber a menționat că un alt element important al acestui tratament este administrarea acestuia. „Folosim exosomi, vezicule foarte mici derivate din membrana celulelor care sunt responsabile pentru schimbul de informații între ele”, a spus el. „Reușind să le livrăm exact acolo unde sunt necesare, evităm multe efecte secundare”, a adăugat el. Echipa este acum gata să lanseze ultima fază a studiului. Oricat de promitatoare ar fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur de nimic pana cand rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacientilor care primesc un placebo, a spus el. Aproximativ 155 de pacienți cu coronavirus vor lua parte la studiu. Două treimi dintre aceștia vor primi medicamentul, iar o treime un prodos placebo. Studiul va fi realizat în Israel, dar putea fi extins și în alte țări dacă numărul pacienților din statul evreu nu va fi suficient. "Sperăm să finalizăm studiile până la sfârșitul anului", a spus Arber. Dacă rezultatele sunt confirmate, el a promis că tratamentul va putea fi pus pe piață relativ rapid și la un cost redus, scrie Jerusalem Post.