Scandal în presa americană. Jurnalist Fox-News acuză NSA că a încercat să-l compromită ca agent al Rusiei
- Ionel Sclavone
- 8 iulie 2021, 12:29
Una dintre vedetele postului de știri Fox News, Tucker Carlson, susține că a fost „demascat” de Agenția Națională de Securitate după ce a solicitat o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin. Tucker Carlson susține că a intenționat să-i ia un interviu liderului de la Kremlin, iar acest lucru a deranjat NSA.
Scandal în presa din Statele Unite. Tucker Carlson a acuzat NSA că i-a monitorizat e-mailurile căutând materiale compromițătoare. Scopul acestei acțiuni a fost de a obliga rețeaua de televiziune să-i anuleze emisiunea, „Tucker Carlson Tonight”. NSA a dezmințit public aceste afirmații, spunând că niciodată Carlson nu a fost o țintă a sa, după cum relatează New York Post.
Carlson a spus că a aflat că surse din comunitate de informații ar fi dezvăluit cel puțin unui reporter din Washington conținutul e-mailurilor sale. El nu a indicat nici un jurnalist care să fi primit aceste informații.
Jonathan Swan de la Axios a anunțat miercuri vedeta Fox News a contactat „intermediarii Kremlinului din SUA” în legătură cu un posibil interviu cu Putin. Swan, care este invitat ocazional în emisiunile Fox News precum „Special Report”, a citat „surse apropiate care au asistat la conversații”. Carlson a confirmat povestea jurnalistului de la Axios, povestind:
„La sfârșitul acestei primăvară, am contactat câteva persoane despre care credeam că mă pot ajuta să obțin un interviu cu președintele rus Vladimir Putin. Nu am spus nimănui că fac asta în afară de producătorul meu executiv, Justin Wells. Nu mi-a fost jenă să încerc să-l intervievez pe Putin”
Scandal în presa americană
Carlson a precizat că a procedat cu discreție, în dorința de a obține acest interviu, pentru ca rușii să nu blocheze demersul.
„Este evident că vorbim despre un subiect de presă. Sunt cetățean american, pot să intervievez pe oricine vreau. Dar totuși, în acest caz, am decis să păstrez tăcerea. M-am gândit că orice fel de publicitate pe această temă îi va deranja pe ruși și va face ca interviul să fie mai greu de obținut. Dar administrația Biden a aflat oricum, despre intențiile mele, citindu-mi e-mailurile”, a precizat Carlson.
El a precizat că un „informator” i-a transmis că NSA plănuia să lase să se scurgă e-mailurile sale către mass-media într-o acțiune de decredibilizare a sa. Urma să fie prezentat drept un „american neloial, un agent rus (am fost numit așa înainte), un trădător care acționează la ordinul unui dușman extern”:
„De aceea au intenționat să divulge conținutul e-mailurilor mele către organizațiile de știri și ieri, după cum sa menționat, am aflat că au și făcut-o”
Carlson a încheiat apelând la directorul general al NSA, Paul Nakasone, și la directorul comunității de informații, Avril Haines, cerându-le să dezvăluie cine a cerut ca numele său să fie demascat.
Ce este demascarea
„Demascarea” se referă la practica comunității de informații de a dezvălui numele cetățenilor americani supravegheați. Demascarea unui nume poate fi solicitată de oficialii cu autorizație de securitate corespunzătoare, cu condiția să aibă un motiv întemeiat. Dacă cererea de demascare este aprobată, numele cetățeanului american în cauză este îdezvăluit persoanei care s-a interesat de el.
Termenul a intrat în limbajul național după ce s-a afat anul trecut că oficialii de vârf din administrația Obama, inclusiv vicepreședintele de atunci, Joe Biden, au încercat să „demasce” identitatea consilierului de securitate național de atunci desemnat, Michael Flynn, în timpul anchetei din Rusia.
Flynn și-a dat demisia în februarie 2017 după ce The Washington Post a relatat despre conversațiile sale cu ambasadorul rus de atunci în SUA Sergey Kislyak.