În Germania a devenit literă de lege. Vânzarea obiectelor de unică folosință din plastic a fost interzisă

În Germania a devenit literă de lege. Vânzarea obiectelor de unică folosință din plastic a fost interzisă Ambalaje plastic Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vânzarea obiectelor de unică folosință fabricate din plastic a fost interzisă prin lege în Germania. Măsura a intrat în vigoare la finalul săptămânii trecute.

Autoritățile din Germania au pus în aplicare directiva europeană menită să protejeze oceanele de poluare. În acest sens a fost interzisă comercializarea farfuriilor, tacâmurilor, paharelor și bețișoarelor din plastic.

Legea a fost votată de Parlamentul german încă din luna septembrie a anului 2020, dar a intrat în vigoare abia sâmbătă, 3 iulie. Actul normativ interzice și folosirea anumitor ambalaje din polistiren, ca recipiente pentru depozitarea sau transportul produselor alimentare.

De asemenea, reglementarea recomandă administraţiilor publice să dea întâietate „produselor fabricate din materiale reciclate” la licitaţiile pentru furnizarea de consumabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directiva europeană care interzice folosirea obicetelor din plastic

Actul legislativ adoptat în Germania pune în aplicare o directivă europeană adoptată în 2018, după mai multe luni de negocieri între statele membre, care interzice o duzină de articole de plastic.

Directiva UE se bazează pe legislaţia existentă în materie de deşeuri, dar o depăşeşte prin faptul că stabileşte norme mai stricte pentru acele tipuri de produse şi de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante.

Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.

Produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate integral sau parţial din materiale plastic. De regulă sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate.

 

Deșeurile din plastic se înmulțesc

În 2020, din cauza crizei sanitare, producţia mondială de plastic a scăzut cu 0,3% comparativ cu 2019.

Pe de altă parte, producţia mondială de deşeuri din plastic ar putea creşte cu 41% până în 2030, iar cantitatea de deşeuri prezentă în oceanele lumii ar putea să se dubleze, până la 300 milioane de tone, avertizează asociaţia pentru protecţia animalelor WWF.

Statele membre UE au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conţină, până în 2025, cel puţin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puţin 30%