Un cunoscut microbiolog avertizează: „Persoanele nevaccinate sunt fabrici de variante Covid”

Un cunoscut microbiolog avertizează: „Persoanele nevaccinate sunt fabrici de variante Covid”

Oamenii nevaccinați fac mai mult decât să-și riște propria sănătate. Prezintă, de asemenea, un risc pentru toată lumea dacă sunt infectate cu coronavirusul, potrivit specialiștilor în boli infecțioase.

„Pe măsură ce mutațiile apar în viruși, cele care persistă sunt cele care facilitează răspândirea virusului în populație”, a declarat pentru CNN Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

Un alt expert spune: „Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât este mai probabil ca virusul să se înmulțească”, a spus Schaffner, profesor în divizia de boli infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

Oamenii nevaccinați fac mai mult decât să-și riște propria sănătate

Sunt, de asemenea, un risc pentru toată lumea dacă se infectează cu SARS-CoV-2, spun specialiștii în boli infecțioase. Asta pentru că singura sursă de noi tulpini de coronavirus este corpul unei persoane infectate.

„Oamenii nevaccinați sunt fabrici de noi tulpini”, a declarat dr. William Schaffner, profesor în Divizia de Boli Infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt. Deși coronavirusul nu este deosebit de predispus la mutații, acesta se modifică și evoluează totuși.

Majoritatea modificărilor nu înseamnă nimic pentru virus, iar unele îl pot chiar slăbi. Dar, uneori, un virus dezvoltă o mutație aleatorie care îi oferă un avantaj - o transmisibilitate mai bună, de exemplu, o replicare mai eficientă sau o capacitate de a infecta o diversitate mai mare de gazde.

Virușii vor depăși alți viruși și vor constitui în cele din urmă majoritatea particulelor de virus care infectează pe cineva. Dacă persoana infectată transmite virusul altcuiva, va trece de-a lungul versiunii mutante.

Şi persoanele vaccinate răspândesc la fel virusul

Persoanele vaccinate ar putea în continuare transmite virusul SARS-CoV-2 altora, a anunțat directorul medical adjunct al Angliei, profesorul Jonathan Van-Tam. Într-un articol din ”Sunday Telegraph”, acesta a explicat că nu se știe încă „impactul vaccinului asupra transmiterilor”.

Vorbind despre perioada vaccinării, profesorului Van-Tam a explicat o persoană vaccinată cu prima doză poate să contracteze virusul în cele două-trei săptămâni până la cea de-a doua doză. Pentru ca să se dezvolte un răspuns imun, indicat ar fi, în special pentru persoane în vârstă, există sau perioadă de cel puțin trei săptămâni între doze.

„Chiar și după ce ați luat ambele doze de vaccin, dacă da Covid-19 altcuiva și lanțurile de transmitere vor continua. Dacă vă schimbați comportamentul, ați putea răspunde în continuare virus, menținând numărul de cazuri ridicat și punând pe alții în pericol, care au nevoie de vaccin, dar care sunt mai la coadă ", a explicat profesorul Van-Tam.

De fiecare dată când virusul se modifică, apare o oportunitate de a se dezvolta mai multe mutații. Acum avem viruși care se răspândesc mai eficient

Dacă un virus încearcă să infecteze o persoană imună, acesta poate eșua sau reuși și poate provoca o infecție ușoară sau asimptomatică. În acest caz, se va replica ca răspuns la presiunea unui sistem imunitar amorsat.

Aceste populații de persoane nevaccinate dau ocazia virusului nu numai să se răspândească, ci şi să se multiplice: Este nevoie doar de o mutație la o persoană, a spus dr. Philip Landrigan, medic pediatru și imunolog la Boston College, scrie fr24news.

Ne puteți urmări și pe Google News