OMS spune că Europa se va confrunta inevitabil cu un nou val Covid din cauza absorbției reduse a vaccinului, relaxarea socială, și mai ales din cauza variantei Delta.
Europa va fi lovită de un al treilea val de infectare cu coronavirus, a anunțat, joi, într-o conferință de presă șeful OMS în Europa, Hans Kluge.  Îngrijorarea cea mai mare este cauzată de răspândirea noii variante Delta, cu atât mai mult cu cât rata de vaccinare pe continent este de doar 24%. Este inacceptabil, a spus Kluge.

OMS: Un nou val de infecții este inevitabil, dacă oamenii nu vor respecta regulile sanitare

„Va exista un nou val în regiunea europeană, cu excepția cazului în care vom rămâne disciplinați”, a declarat Hans Kluge, șeful OMS pentru Europa, într-o conferință de presă, adăugând că varianta Delta ar putea deveni tulpina dominantă până la sfârșitul lunii august.

„Perioada celor zece săptămâni în care numărul noilor infectări cu Covid 19 a scăzut în Europa s-a încheiat. Un nou val de infecții este inevitabil, dacă oamenii nu vor respecta regulile sanitare”, a spus șeful OMS în Europa, Hans Kluge.

Săptămâna trecută, numărul de cazuri noi de Covid-19 a crescut cu 10%, din cauza măsurilor de relaxare, a evenimentelor cu participare mare de persoane și a călătoriilor.

Mai mult, ofițerul superior de urgență al OMS, Catherine Smallwood, a învinuit parțial creșterile mulțimilor de fani ai Euro 2020 pe stadioane și baruri din orașele gazdă.

Ea a spus: „Trebuie să ne uităm la modul în care ajung oamenii pe stadioane, călătoresc în convoiuri, şi când părăsesc stadioanele, merg în baruri și pub-uri aglomerate pentru a viziona meciurile”.

Va exista un nou val în Europa dacă nu vom menține disciplina

„Vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Delta. Nu o doză, ci două doze. Întârzierile în vaccinare costă vieți și economii și, cu cât campaniile de vaccinare sunt mai lente, cu atât vor apărea mai multe variante.

Multe țări au rate bune de vaccinare, dar rata medie de acoperire în Europa este de doar 24%. Și mai grav este că jumătate dintre persoanele vârstnice și dintre angajații din sistemul sanitar nu sunt încă vaccinați. Este inacceptabil, pentru că asta arată că suntem departe de acoperirea recomandată de 80% a populației adulte”, a spus șeful OMS Europa.

El a atras atenția că pandemie nu s-a încheiat nicăieri în lume și că ar fi greșit ca oamenii sau autoritățile să considere asta.

„Dacă decideți să călătoriți sau să participați la evenimente mari, evaluați cu atenție riscurile și faceți-o în siguranță, purtați masca mai ales în spații închise sau în mulțime. Vaccinați-vă! Nu ezitați! Vaccinați-vă pentru voi și pentru toți ceilalți”, a mai spus Kluge, potrivit telegraph.