Noi șicane în Marea Neagră. Olanda acuză Rusia de hărțuirea navelor sale

Noi șicane în Marea Neagră. Olanda acuză Rusia de hărțuirea navelor sale Sursa foto: EVZ

O fregată a forţelor navale olandeze a fost hărțuită de avioane de vânătoare ruseşti pe 24 iunie în Marea Neagră, a declarat marți Ministerul Apărării din Țările de Jos. Fregata olandeză naviga împreună cu grupul naval britanic, care atunci patrula în zonă.

Conform declrațiilor ministerului olandez, avioanele militare ruse au simulat atacuri asupra fregatei Evertsen şi i-au bruiat acesteia sistemele de comunicaţii.

Aceste acţiuni au durat cinci ore în data de 24 iunie şi ele „sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării'', notează Ministerul olandez al Apărării în declaraţia sa.

Acțiunea „iresponsabilă” a Rusiei

Ministrul olandez al apărării, Ank Bijleveld-Schouten, a calificat acţiunea Rusiei drept „iresponsabilă''. „Evertsen avea tot dreptul să navigheze acolo. Nu există nicio justificare pentru astfel de acte agresive, care cresc inutil riscul de accidente'', a explicat titulara Ministerului olandez al Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a mai spus că ţara sa va discuta despre acest incident cu Rusia, la nivel diplomatic.

Fregata Evertsen participă la exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 21'', organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi de cele ale Ucrainei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa, informează Agerpres.

Incidentul cu distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice

Pe 23 iunie, o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, a declarat la acea vreme Ministerul rus al Apărării.

„Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora‟, a adăugat ministerul rus.

Un Su-24 a aruncat patru bombe în calea distrugătorului în Marea Neagră după ce Rusia a acuzat-o că a intrat în apele sale lângă Capul Fiolent.

În replică, britanicii au spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția. El a mai relatat că marinarii britanici au intrat în alertă, încărcând armamentul de la bord, în vreme ce de pe navele rusești au venit amenințări cu deschiderea focului.