Se întâmplă în România. Animalele de companie nu mai pot fi plimbate pe caniculă

Se întâmplă în România. Animalele de companie nu mai pot fi plimbate pe caniculă

Conform deciziei, se interzice transportul şi plimbarea animalelor de comapanie atunci când este caniculă. Totodată, se interzice mişcarea animalelor în scopul hrănirii acestora pe păşune și orice activitate fizică grea ce le poate produce stres.

Măsurile au fost impuse de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare și se aplică tuturor animalelor, zilnic, în intervalul orar 11.00-19.00.

Totodată, nu este permisă închiderea animalelor de companie, indiferent de specie, în autovehiculele proprietate personală, chiar şi pentru perioade de timp extrem de scurte.

În perioada cu caniculă, proprietarii trebuie să le ofere animalelor apă și hrană. Podelele și animalele vor fi udate frecvent, iar spațiile vor fi ventilate, mai scrie în comunicatul DSVSA Satu Mare.

Vor fi controale permanente pentru a se vedea dacă se respecta măsurile dispuse de autoritatea sanitară veterinară locală

Angajații Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu - Mare vor organiza controale împreuna cu reprezentanții MAI, ai Jandarmeriei și ai Poliției de Frontieră

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Se interzice transportul şi plimbarea de agrement a  animalelor, între orele 11.00 și 19.00;
  2. Se interzice mişcarea  animalelor în scopul hrănirii acestora (pe păşune) sau în vederea efectuării de diverse munci (tracţiune etc), între orele 11.00  și 19.00;
  3. Se interzice orice activitate fizică grea ce poate produce stres animalelor;
  4. din considerente legate de protectia și bunăstarea animalelor, toate animalele cahectice(puternic deshidratate si în imposibilitate de a se deplasa) se vor dirija la abatoare in vederea uciderii si trimiterii  acestora spre denaturare în unități de ecarisare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  5. Se va asigura apă în cantităţe suficientă pentru întreg efectivul de animale pe care le deține.
  6.  Se interzice închiderea animalelor de companie – indiferent de specie – în autovehiculele proprietate personală, chiar şi pentru perioade de timp extrem de scurte.

Sunt vizați și comercianții din piețe agro-alimentare

Nici comercianții din pieţele agro-alimentare nu scapă de controale în aceste zile caniculare unde vor trebui să îndeplinească anumite condiţii în ceea ce priveşte comercializarea alimentelor şi animalelor.

  1. Se interzice comercializarea laptelui și a poduselor lactate, în spaţii deschise sau expuse direct razelor solare ,păstrarea şi comercializarea acestora se v-a face obligatoriu numai din hale special amenajate în acest scop  şi care sunt  dotate și cu spaţii de frig( frigidere, vitrine frigorifice ).
  2. Ouăle se vor comercializa numai din  unităţi amenajate  şi autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în acest scop.
  3. Se interzice categoric, comercializarea păsărilor vii, în piețele agroalimentare.
  4. Transportul produselor alimentare, în special cele de origine animală, se v-a realiza obligatoriu numai cu autoutilitare / autospeciale dotate cu instalații de răcire și cu urmărirea periodică a temperaturii prin termograme, se mai arată în comunicatul DSVSA Satu Mare.