Președintele Klaus Iohannis, categoric față de relațiile cu Rusia, înainte de summit-ul UE

Președintele Klaus Iohannis, categoric față de relațiile cu Rusia, înainte de summit-ul UE

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Bruxelles unde va participa la reuniunea Consiliului European. Relațiile cu Rusia sunt o prioritate summitului.

Președintele Klaus Iohannis spune că UE trebuie să adopte o poziție de forță în fața unor ieșiri ale  Rusiei în raport cu statele învecinate.

„Acum, această chestiune o vom discuta în consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră. Sunt probleme care trebuie discutate în relația cu Federația Rusă. Sunt unele chestii pe care nu le putem tolera, dar sunt zone în care putem discuta. E o problemă globală aceasta cu încălzirea și aici putem colabora. Trebuie să avem abordări care sunt fezabile", a declarat Klaus Iohannis.

Reuniţi în summit la Bruxlles, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state-membre ale UE urmează să discute joi seara despre relaţiile cu Rusia, potrivit ordinii de zi. Totodată ei trebuie să decidă şi formatul de dialog cu Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angela Merkel susține un contact direct cu Rusia

Și cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a declarat joi că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un contact direct cu Rusia şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, şi în acelaşi timp să creeze mecanisme pentru a răspunde împreună la provocările Moscovei.

„Nu este suficient ca preşedintele american să discute cu preşedintele rus. Salut călduros aceasta, însă Uniunea Europeană trebuie de asemenea să creeze diferite formate de discuţii" cu Moscova.(...) Noi trebuie să creăm mecanisme pentru a răspunde împreună şi unanim la provocările" şi atacurile hibride ruse",  a declarat cancelarul federal german în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

Preşedintele Vladimir Putin susţine o propunere franco-germană care vizează relansarea la nivel european a contactelor directe cu Rusia şi cu şeful statului rus, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,scrie Agerpres.

„Percepem pozitiv această iniţiativă. Putin este în favoarea creării unui mecanism de dialog şi de contacte între Bruxelles şi Moscova", le-a spus Peskov jurnaliştilor, adăugând că "Bruxellesul şi Moscova au nevoie de acest dialog".