Finanțări pentru sectorul cultural în criză. Comisia Europeană și-a dat acordul. Cum se vor deconta banii

Finanțări pentru sectorul cultural în criză. Comisia Europeană și-a dat acordul. Cum se vor deconta banii

Companiile care își desfășoară activitatea în sectorul cultural independent din București vor beneficia de finanțări în valoare de 610.000 de euro.

Comisia Europeană a aprobat luni, o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ trei milioane de lei (610.000 euro) pentru sectorul cultural independent din Bucureşti. Ajutorul financiar va fi acordat în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Schema a fost lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active în sectorul cultural, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Măsura a fost aprobată conform Cadrului temporar privind ajutorul de stat.

Pentru ce sunt banii

Conform schemei, ajutorul va fi acordat beneficiarilor sub forma subvenţiilor directe, scopul acestei măsuri fiind de a atenua lipsa lichidităţilor. Companiile care își desfășoară activitatea în domeniul cultural au de suferit din cauza măsurilor restrictive pe care Guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Sprijinul public va acoperi anumite costuri suportate de beneficiari în perioada august - decembrie 2020. Este vorba despre cheltuieli de închiriere pentru sediul central / biroul operaţional, până la o sumă maximă de 4.020 euro (20.000 lei) pe lună. Vor mai fi acoperite cheltuieli cu utilităţile publice (căldură, electricitate, apă, canalizare, deşeuri, gaze naturale).

De asemenea, din acești bani vor fi suportate salariile și contribuţiile sociale pentru maximum trei angajaţi. Acestea vor fi decontate în limita salariului minim lunar naţional.

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor

Comisia Europeană a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutorul de stat. Ajutorul va fi acordat cel târziu până la 31 decembrie 2021.

Executivul comunitar a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările grave în economia unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU) şi condiţiile Cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News