Adrian Năstase despre întâlnirea Putin-Biden: „China reprezintă, de fapt, pericolul"

Adrian Năstase despre întâlnirea Putin-Biden: „China reprezintă, de fapt, pericolul"Sursă: Arhiva EvZ

Intâlnirea de astăzi de la Geneva dintre preşedintele rus, Vladimir Puțîn şi preşedintele SUA, Joe Biden a fost comentată de Adrian Năstase, fostul premier al României, în mandatul căruia ţara noastră a fost acceptată în urmă cu 17 ani în NATO, a comentat la News Hour with CNN .

Dialogul celor doi șefi de stat are loc, miercuri după amiază, la Villa La Grange, pe malul lacului Geneva. Joe Biden și Vladimir Putin discută dosarele importante care afectează relațiile dintre cele două mari puteri și climatul politic mondial.

Referitor la acestă întâlnire fostul premier al României, Adrian Năstase spune că pare a fi o piesă de teatru Kabuki cu figuri absolut formidabile.

Miza pentru americani nu reprezintă de fapt Rusia, ci China

„Eu am impresia că văd o scenă de teatru Kabuki, iar figurile din teatrul Kabuki sunt absolut formidabile. Biden nu l-a privit în ochi pe Putin pentru că el se uita, probabil, peste capul lui Putin în ochii lui Shi Jim Ping. Miza pentru americani nu reprezintă de fapt Rusia, ci China. China reprezintă, de fapt, pericolul.

Știm că în orice alianță militară există o anumită percepție a pericolului care este stabilită de actorul principal.

Nu întotdeauna această percepție este identică pentru toți membrii alianței. De aceea, este foarte posibil și trebuie să urmărim și lucrurile care se vor întâmpla și după această întâlnire și după conferințele de presă, în condițiile în care, după părerea mea, americanii doresc într-un fel a neutraliza Rusia pentru ca ea să nu stea foarte aproape de China în viitorii ani.

Sigur că sunt foarte multe teme de dezbătut dar Putin a marcat foarte clar faptul că inițiativa acestei întâlniri a fost a lui Biden și nu întâmplător pentru că el este într-o situație favorabilă chiar dacă sigur, atacurile din comunicatul de presă al Summitului Nato vizează foarte multe aspecte controversate.

Țările membre ale NATP, cele 30 de țări și țările grupului celor șapte practic au interese diferite, așa cum se văzut în ceea ce privește Nord Stream 2.

Cred eu că este important este să vedem dacă nu cumva această atragere a Rusiei în zona democrațiilor, pentru că am văzut că noua mantră acum o reprezintă democrații împotriva autocrațiilor.

Deci, în această grupare care să vizeze cumva China dacă nu va fi nevoie de anumite concesii să fie făcute Rusiei, iar țările care ar putea fi vizate țările din apropierea Rusiei.

De aceea cred că trebuie să fim atenți ca unele aspecte care nu se vor spune în conferințele de presă", a spus Adrian Năstase, potrivit Antena3.