Planul de redresare portughez a primit aprobarea CE. Prima țară UE care va beneficia de finanțarea de la Bruxelles

Planul de redresare portughez a primit aprobarea CE. Prima țară UE care va beneficia de finanțarea de la BruxellesSursa foto: EVZ

Portugalia este primul stat membru al UE care a primit aprobarea Comisiei Europene pentru planul national de relansare economică.

Oficialii de la Bruxelles au aprobat, miercuri, 16 iunie, planul national de relansare economică propus de Portugalia. Finanțarea este asigurată de Comisia Europeană printr-un împrumut comun și este menită să ajute la depăşirea consecinţelor economice produse de pandemia de COVID-19.

„Acesta este primul plan naţional de relansare susţinut de către Comisie, aici, în Portugalia”, a anunţat preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, după cum relatează AFP.

Președintele CE se află în Portugalia, statul care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului European. Ea a făcut aceste declarații cu referire la planul national de redresare într-un discurs susținut la Lisabona alături de premierul portughez Antonio Costa.

Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a atras 20 de miliarde de euro

Comisia Europeană a achiziţionat 20 de miliarde de euro de pe pieţe financiare pentru a începe finanţarea planului de relansare post-COVID a cărui valoare totală se ridică la aproape 700 de miliarde de euro.

„Am efectuat cu succes prima operaţiune de emitere de obligaţiuni” în vederea finanţării Planului NextGenerationEU, iar „Comisia a achiziţionat 20 de miliarde de euro pe pieţe financiare prin obligaţiuni pe zece ani. este cea mai mare operaţiune de acest tip realizată vreodată în Europa”, a anunţat marţi Ursula von der Leyen.

Operaţiunea a trezit un interes foarte puternic în investitorilor, iar cererea de obligaţiuni europene a fost de şapte ori mai mare decât oferta. Comisia urmează să plătească „mai puţin de 0,1% dobândă la aceste obligaţiuni”, a precizat von der Leyen.

Comisia Europeană va emite obligațiuni de 100 miliarde de euro

Bruxellesul preconizează să emită până la sfârşitul anului obligaţiuni în valoare de 100 de miliarde de euro.

CE a anunţat la începutul lui iunie că mizează pe „volume medii de împrumut de aproximativ 150 de miliarde de euro pe an, începând de la jumătatea lui 2021 şi până în 2026, care vor transforma UE într-unul dintre cei mai mari emitenţi în euro”.

Cei 27 au încheiat la sfârşitul lui mai procesul ratificării deciziei care-i autorizează să se îndatoreze în comun.

Această etapă a permis CE să-şi lanseze operaţiunea atragere de obligațiuni, pentru a începe să finanţeze subvenţiile şi împrumuturile statelor membre în valoare de 672 de miliarde de euro, prevăzute în cadrul NextGenerationEU.