Procurorii din CSM vor capul șefului Inspecției judiciare. Seism produs în Justiție după dezvăluirile de impact

Procurorii din CSM vor capul șefului Inspecției judiciare. Seism produs în Justiție după dezvăluirile de impact

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a fost luat la țintă de procurorii din cadrul CSM care îi cer capul după ce a dezvăluit cum sunt scăpați magistrații care comit abuzuri.

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, este vizat de reprezentanții Secției pentru procurori a CSM, după ce a dezvăluit că aceștia îi protejează pe procurorii care fac obiectul anchetelor disciplinare.

După ce i-a cerut revocarea, Secția pentru procurori a CSM a acuzat dezvăluirile pe care șeful Inspecției Judiciare le-a făcut despre felul în care sunt analizate dosarele care îi vizează pe procurori, după cum a arătat luju.ro.

Într-un interviu acordat la Aleph News, Lucian Netejoru a făcut o comparație între dosarele disciplinare soluționate de Secția pentru judecători a CSM și cele de la Secția pentru procurori. Astfel, șeful Inspecției Judiciare a explicat că dacă în cazul judecătorilor, trec 80% dintre dosarele disciplinare, în ceea ce privește procurorii procentul este undeva la 10%. Lucian Netejoru a arătat că Secția pentru procurori a CSM nici măcar nu mai ajunge să judece pe fond dosarele disciplinare, respingând acțiunile Inspecției pe procedură.

Secția de procurori a CSM cere capul lui Netejoru

După dezvăluirile prezentate de șeful Inspecției Judiciare, Secția pentru procurori a CSM a transmis un comunicat de presă în care declară drept inadmisibile declarațiile lui Lucian Netejoru. În același context, autorii comunicatului amintesc faptul că pe 23 martie 2021 secția de procurori a cerut revocarea acestuia de la conducerea Inspecției Judiciare.

„Secția pentru procurori apreciază că inadmisibilă lansarea denaturată în spațiul public a unor informații privind activitatea unei instituții din cadrul sistemului judiciar, respectiv împrejurarea refuzului Secției pentru procurori de a proceda la judecarea pe fond a cauzelor”, se arată în comunicat, conform luju.ro.

Șeful Inspecției Judicare a atras atenția că Secția pentru procurori în materie disciplinară respinge circa 9 din 10 acțiuni disciplinare, prin comparație cu Secția pentru judecători care respinge doar 2 din 10 dosare.

Comunicatul Secției pentru procurori a CSM

„Având în vedere informațiile lansate în spațiul public prin interviul acordat de către dl. Lucian Netejoru, inspector șef al Inspecției Judiciare, în dată de 23.05.2021, cu privire la modul în care sunt soluționate de către Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii acțiunile disciplinare promovate de Inspecția Judiciară față de procurori, Secția pentru procurori informează opinia publică cu privire la următoarele aspecte:

Prin Hotărârea nr. 230 din dată de 23 martie 2021 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (n.r. anexată la final), a fost analizată, printre altele, calitatea activității Inspecției Judiciare în domeniul răspunderii disciplinare a procurorilor.

În respectivă hotărâre s-a reținut că în perioada 2017 – 2020, au fost exercitate un număr 50 de acțiuni disciplinare, dintre care 44 au fost soluționate. Din totalul celor 44 de acțiuni disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară și soluționate de Secția pentru procurori, 30 de acțiuni au fost soluționate prin respingerea și anularea acestora, respectiv într-un procent de 68,1%. Din cele 30 de hotărâri de respingere sau anulare a acțiunilor disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară, 23 au rămas definitive la Înalta Curte de Casație și Justiție (88,4%), 3 au fost modificate în recurs și 4 se aflau pe rolul Înaltei Curți, în vederea judecării recursului.

Procurorii reclamă „managementul defectuos”

Având în vedere motivele care au stat la baza respingerii sau anulării unor acțiuni disciplinare, Secția pentru procurori a apreciat că managementul asigurat de inspectorul șef este unul defectuos, astfel că prin hotărârea de mai sus, s-a propus revocarea din funcție a inspectorului șef Lucian Netejoru de către comisia specială din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Secția pentru procurori apreciază că inadmisibilă lansarea denaturată în spațiul public a unor informații privind activitatea unei instituții din cadrul sistemului judiciar, respectiv împrejurarea refuzului Secției pentru procurori de a proceda la judecarea pe fond a cauzelor, având în vedere procentul foarte ridicat al acțiunilor anulate care constituie un impediment în analizarea faptelor reținute pe fond, hotărâri menținute de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Această abordare și raportare atât la activitatea proprie a Inspecției Judiciare, cât și a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, este cu atât mai gravă, cu atât mai mult cu cât aceste afirmații sunt făcute de către conducătorul Inspecției Judiciare care ignoră astfel decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care au confirmat în procent covărșitor activitatea Secției în materie disciplinară”.

Ne puteți urmări și pe Google News