Va respinge Bruxelles și forma finală a PNRR? "Este un set de documente incoerente". PSD cere depolitizarea planului

Va respinge Bruxelles și forma finală a PNRR? "Este un set de documente incoerente". PSD cere depolitizarea planului Sursa:EEC/Răzvan Vălcăneanțu

Există suspiciuni că actualul plan PNRR nu va fi acceptat de către Comisia Europeană. PSD acuză guvernanții că documentele prezentate sunt incoerente. De asemenea, se ridică semne de întrebare în privința criteriul politic menţionat în ordonanţa de urgenţă care reglementează PNRR. PSD cere depolitizarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Partidul Social-Democrat atacă guvernarea statului român cu noi acuzații. Demnitarii mai au la dispoziție doar șapte zile pentru a prezenta forma finală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care să fie acceptată de Comisia Europeană. Modalitatea în care gestionează, însă, conducerea României planul PNRR stârnește îngrijorare în rândul opoziției.

Oprea susține că PNRR este incoerent

Purtătorul de cuvânt al social-democraților a transmis, luni, într-o conferință de presă, că PNRR reprezintă un set de documente incoerente, care nu au niciun fel de legătură unele cu altele și nu acoperă tematică pe care promit guvernanții că o au în vedere.

„Am fost astăzi împreună cu partenerii sociali la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a vedea varianta Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă care ar trebui să fie trimisă la Bruxelles în şapte zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce ni s-a prezentat ca material PNRR, un set de documente incoerente care nu aveau o legătură unele cu altele pe diverse capitole, fără a acoperi întreaga tematică a PNRR. Ar trebui să se întâmple lucrurile mult mai repede pentru că mai sunt doar şapte zile în care Guvernul ar trebui să fie capabil să prezinte acest PNRR într-o formă finală care să fie acceptată de către Comisia Europeană”, s-a exprimat Radu Oprea.

Proiectul nu are buget și nici calendar

Conform declarațiilor susținute public de către vicepreședintele PSD, PNRR nu are prezentat nici buget și nici un calendar concret care să demonstreze organizarea eficientă a elementelor surprinse în proiect.  „Contăm foarte mult pe câteva principii – principiul descentralizării, să aducem proiectele şi resursele financiare acolo unde este cea mai mare nevoie, spre autorităţile locale, spre partenerii sociali, spre structurile care fac lucruri pentru oameni.

Ne propunem să avem şi să integrăm în mecanism un rol specific al sindicatelor, al patronatelor, al societăţii civile, aşa cum este definit acest rol prin cadrul legal existent, pentru că doar aşa putem să ne asigurăm că există o monitorizare reală a modului în care planul este elaborat. (…)

Susţinem revendicarea mediului de afaceri de a introduce un criteriu prevăzut în alte planuri, de exemplu planul Germaniei, acea recomandare ca IMM-urile să aibă prioritate în ceea ce înseamnă implementarea de proiecte pentru mediul de afaceri”, a spus Victor Negrescu.

Negrescu cere depolitizarea PNRR-ului

Vicepreședintele PSD a transmis că prioritatea partidului pe care îl reprezintă este să atragă cele 29 miliarde de euro acordate statului român, prin înaintarea unor propuneri în ceea ce privește structurarea PNRR.

„Prioritatea PSD este să atragem ca ţară cele 29 de miliarde de euro alocate României. De aceea, noi ne-am propus în aceste discuţii să venim cu soluţii împreună cu partenerii sociali, în aşa fel încât să reuşim să implementăm Planul de Redresare până la finalul lunii august 2026.

Aşa cum se prezintă planul în prezent, ridică mari semne de îngrijorare şi, de aceea, am venit cu câteva propuneri care să faciliteze accesarea acestor sume şi implementarea proiectelor pentru România.

Prima noastră cerinţă este să dispară criteriul politic menţionat în ordonanţa de urgenţă care reglementează acest plan şi, de asemenea, să fie scos acest criteriu politic inclusiv din Planul de Redresare, acel aviz conform obligatoriu pentru implementarea de proiecte, care, în opinia noastră, ridică mari semne de întrebare şi suspiciuni în ceea ce înseamnă politizarea acestui proiect”, a afirmat Victor Negrescu.

Reamintim că și Marcel Ciolacu, președintele social-democraților nu s-a arătat deloc mulțumit de organizarea PNRR-ului. PSD își dorește, potrivit politicianului, un proiect "transparent" şi "descentralizat" în teritoriu.