VIDEO. Fost premier și fost președinte al Curții de Conturi, ”la mâna” căndelăreselor. Nicolae Văcăroiu le-a dat bacșiș angajatelor de la cimitir ca să îngrijească mormântul fostului său șef de cabinet

VIDEO. Fost premier și fost președinte al Curții de Conturi, ”la mâna” căndelăreselor. Nicolae Văcăroiu le-a dat bacșiș angajatelor de la cimitir ca să îngrijească mormântul fostului său șef de cabinet

A fost o figura emblematică a anilor 90. De obicei zâmbitor, cu reacții ușor întârziate, cu un chip de timpuriu ridat și voce tabagică, ex-premierul Nicolae Văcăroiu era adesea suspectat că are o prietenie strânsă cu alcoolul, de unde și porecla care l-a urmărit mulți ani: ”Nea Nicu Săniuță”, aluzie la o marcă de vodcă din perioada comunistă.

Mulți ani mai târziu, Văcăriou a explicat că, din punct de vedere al consumului de alcool, se află la polul opus. Adică nu bea deloc, din cauza unor probleme de sănătate. Informația a trecut, porecla a rămas.

La cimitir la fostul său șef de cabinet

Au rămas și funcțiile, una după alta, căci ”nea Nicu Săniuță” a avut parte mereu de posturi bune. Premier în Guvernul PSD, șef al Senatului, chiar președinte interimar, în 2007, în luna în care Traian Băsescu fusese suspendat, iar mai apoi președinte al Curții de Conturi vreme de 9 ani, de unde, dealtfel, s-a și pensionat. Și unde a legat o strânsă amiciție cu șeful său de cabinet, Sorin Panaitescu, care, din păcate a încetat de curând din viață.

Tocmai această bună relație cu fostul său subaltern l-a purtat, în weekendul care a trecut, până la Cimitirul Bellu. Văcăroiu a dorit să fie alături de familia lui Panaitescu la slujba religioasă de 40 de zile și să o susțină moral – și puțin financiar – pe văduva acestuia. Fostul președinte al Curții de Conturi a fost filmat exact în momentul în care a cotrobăit în borsetă, a scos o hârtie de 50 de lei pe care a îndesat-o apoi în buzunarul uneia dintre femeile angajate la cimitir. ”Căndelăresele”, cum li se spune, cele care îngrijesc mormintele. O  meteahnă românească pe care, se pare, nici cele mai înalte funcții nu o pot șterge.

Deși are o vârstă înaintată (împlinește în decembrie 78 de ani) și anul trecut a făcut un infarct și a fost operat, și, desi la cimitir era sâmbătă multă lume adunată pentru înmormantarea actorului Ion Dichiseanu, Nicolae Văcăroiu a ales să nu poarte mască de protecție.