China, lovită unde o doare mai tare! Va rămâne dependentă de americani într-un domeniu de vărf
- Ovidiu Drugă
- 13 mai 2021, 07:32
Războiul economic declanșat de Trump și continuat de actualul președinte al SUA, Joe Biden, a început prea devreme din punctul de vedere al liderilor comuniști de la Beijing. China nu a reușit să-și asigure independența față de tehnologiile americane într-un sector cheie- semiconductorii, iar americanii fac tot ce pot pentru a exploata această vulnerabilitate a Chinei.
Principalii producători mondiali de cipuri și cumpărători au înființat o nouă coaliție pentru a consolida industria americană a semiconductorilor. Noua coaliție ar putea îngreuna încercarea Chinei de a-și obține independența față de tehnologiile SUA în acest domeniu, spun analiștii.
Coaliția marilor jucători de pe piața cipurilor
Marea lovitură vine chiar din Taiwan, unde Semiconductor Manufacturing Company Co (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume, s-a alăturat unui nou grup de lobby dominat de producătorii și utilizatori de cipuri americani de top.
Coaliția Semiconductors in America (SIAC), care include 65 de jucători majori de pe piața semiconductorilor , s-a înființat marți cu scopul declarat de a convinge guvernul american să ofere subvenții pentru fabricarea cipurilor pe solul SUA. Coaliția este dominată de firme americane de tehnologie precum Apple, Microsoft, Google și Intel, dar include și o serie de companii asiatice și europene puternice, precum TSMC și MediaTek din Taiwan, Samsung Electronics și SK Hynix din Coreea de Sud și ASML din Olanda.
Potrivit site-ului web al noii coaliții, misiunea sa este „de a contribui la consolidarea economiei americane, a infrastructurii critice și a securității naționale prin încurajarea producției și a cercetării semiconductorilor în SUA”. Noua coaliție cere, de altfel, Congresului SUA să sprijine CHIPS for America Act a președintele SUA Joe Biden, care vizează consolidarea industriei semiconductorilor în SUA prin alocarea unui fond de 50 miliarde de dolari.
Care e marea miză a Coaliției Cipurilor?
Deși aparent a fost creată pentru a face lobby în SUA, coaliția reprezintă influența SUA asupra lanțului global de aprovizionare cu semiconductori și va complica eforturile guvernului chinez de a reduce dependența față de tehnologiile SUA.
Un exemplu clar în acest sens este faptul că taiwanezii de la TSMC investesc în facilități de producție pentru cipuri de vârf de 5 nanometri și chiar de 3 nanometri pe teritoriul american. În China, producăttorul taiwanez va cheltui 2,9 miliarde de dolari SUA pentru extinderea fabricii sale de la Nanjing. Această fabrică va continua să folosească , însă, tehnologie cu 2 sau 4 generații în urma celei folosite în fabricile din America.
Investițiile TSMC în China au fost, de altfel, criticate de toată lumea. Mai mulți comentatori chinezi au acuzat compania taiwaneză că folosește tehnologii rămase în urmă în China. În Taiwan, compania a fost acuzată, însă, că asigură Chinei comuniste accesul la o tehnologie valoroasă.
China se teme să intre în război cu TSMC
Guvernul chinez a avut grijă să nu critice public TSMC, chiar dacă producătorul de cipuri a cooperat cu Washingtonul impunând restricții tehnologice companiilor chineze, de la gigantul de telefoane mobile Huawei Technologies Co la Tianjin Phytium, un proiectant de cipuri pentru supercomputerele din China. Stewart Randall, șeful electronicii și software-urilor integrate la consultanța Intralink, a spus că „are sens” ca TSMC să se alăture coaliției americane pentru semiconductori pentru că „toate marile companii sunt acolo și există șansa de a obține niște bani”. Randall a adăugat că noua coaliție ar putea ajuta SUA și aliații săi „să mențină mai mult timp avansul asupra Chinei în acest domeniu”.
Dintre cele 65 de companii membre ale Coaliției, niciuna nu provine din China, deși multe au o prezență comercială importantă în China, inclusiv Qualcomm, Broadcom, Nvidia, Arm, Cisco și IBM. China luptă pentru a-și reduce dependența de tehnologiile SUA pe toate a procesului de fabricare a cipurilor - de la instrumente de proiectare la echipamente. Cu toate astea, chiar și cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), nu este capabil să producă nici măcar cipuri de 14 nanometri.
Această întârziere e determinată, în parte, de faptul că SMIC nu poate cumpăra în prezent cele mai avansate echipamente de fotolitografie de la ASML, ceea ce îl menține în spatele unor companii ca TSMC din Taiwan, scrie South China Morning Post.