Evenimentul Zilei > International > Secretul prin care China poate face Pacificul de nepătruns
Secretul prin care China poate face Pacificul de nepătruns

Secretul prin care China poate face Pacificul de nepătruns

Deși capacitatea de atac intercontinental a Chinei este oarecum limitată în comparație cu Statele Unite sau Rusia, capacitățile Beijingului sunt în creștere. Ceea ce lipsește Chinei la nivel internațional este compensat de capacitățile sale regionale.

Arma strategică DF-21D a fost numită purtătorul-ucigaș datorită preciziei sale relativ ridicate, manevrabilitatea și autonomia de aproximativ 930 mile.

Arsenalul de rachete din China poate amenința adversarii regionali precum Taiwan și Japonia sau concurenții globali precum Statele Unite, chiar și pe propriul teritoriu.

Secretul Chinei

Programul de rachete al Chinei este foarte secret. Acest lucru se datorează faptului că, China nu a încheiat acorduri de control al armelor la fel de bine ca America și Rusia, dar și pentru că Beijingul dezvăluie doar o serie de informații, de multe ori fiind înșelătoare.

Rachetele din Beijing au mai multe utilizări. Prima face parte dintr-o strategie anti-acces / negare a zonei în care China și Marea Chinei de Sud sunt zone de necucerit, capabile să reziste atacurilor atât pe uscat, cât și pe mareu sau chiar în aer. O altă utilizare a acestora este reprezentată de amenințarea SUA în Asia și a aliaților americani din regiune, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud.

China are un arsenal de rachete balistice intercontinentale (ICBM) din ce în ce mai sofisticat, care poate amenința direct Statele Unite. Acestea sunt nucleare. Potrivit CSIS, China are „cel mai activ și divers program de dezvoltare a rachetelor balistice din lume, îmbunătățindu-și forțele în număr, tip și capacitate”.

Familia DF-5

Racheta balistică intercontinentală cu cea mai lungă rază de acțiune a Chinei este reprezentată de familia de rachete Dong Feng-5. Urmașul familiei DF a intrat în serviciul militar în 1981. DF-ul original era bazat pe siloz, având o propulsie lichidă. Avea o rază de acțiune de 12.000 de kilometri sau aproximativ 7.500 de mile. Varianta inițială avea o probabilitate de eroare de 800 de metri, ceea ce înseamna că fiecare rachetă avea 50% șanse de a se încadra la 800 de metri față de  un anumit punct țintă.

DF15

Familia DF-15 reprezintă rachetele mobile care utilizează un transportor pentru lansare. Au o rază de acțiune de la 600-900 de kilometri, sau aproximativ 370 până la 560 de mile, în funcție de variantă. DF-15 se bucură de o poziție mai degrabă tactică decât strategică în cadrul armatei chineze, datorită razei sale de acțiune mai limitate și a încărcăturii sale modeste.  Datorită autonomiei mai mici, posibilele ținte depind în mare măsură de locația de lansare.

Chiar dacă capacitate de atac internațional a Chinei este relativ redusă, aceasta compensează prin capacitățile regionale, în special capacitățile anti-acces și de negare a zonei. Marina SUA și adversarii regionali, ar trebui să se ferească, conform spuselor celor de la nationalinterest.org.