Moartea lui Arthur agită spiritele în Ojdula. Pădurea în care a fost organizată vânătoarea. VIDEO

Moartea lui Arthur agită spiritele în Ojdula. Pădurea în care a fost organizată vânătoarea. VIDEO

Oamenii din Ojdula, localitatea pe raza căreia a fost împușcat ursul Arthur, au părerile împărțite în legătură cu acest subiect.

O parte dintre locuitorii din Ojdula, nu pun mare preț pe ceea ce s-a întâmplat, mai ales că au de suferit din cauza urșilor. Oamenii se tem de animalele care coboară în sate și produc pagube în gospodării.

Pe de altă parte, alții, nu sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat cu acest urs. Ei spun că vina aparține pădurarilor și lucrătorilor silvici care nu se mai îngrijesc de hrana acestor animale. Acesta este motivul pentru care urșii ajung atât de departe în căutare de hrană.

Ursul Arthur, considerat de activiștii de mediu cel mai frumos exemplar de urs carpatin, a fost împușcat, în luna martie. Această vânătoare a fost organizată de o asociație de vânători, în baza unei derogări primite de la Ministerul Mediului. Cel care l-a împușcat este un print venit din Austria, Emanuel von and zu Liechtenstein.

Moartea ursului Arthur a provocat un adevărat scandal, nu doar în România, ci și la nivel internațional, obligând Ministerul Mediului să ia măsuri. Au fost emise noi reglementări care specifică în ce condiții pot fi vânați urșii care produc pagube și de către cine.

Autoritățile au pornit o anchetă penală în acest caz, mai ales că documentele folosite pentru obținerea derogării nu par tocmai în regulă.

Uciderea ursului Arthur, o veste proastă pentru străini

ursul arthur, vanatoare, straini. Emanuel von Liechtenstein, Tanczos Barna

Ce spun oamenii din Ojdula

În comuna Ojdula, județul Covasna, localnicii cunosc foarte bine povestea vânătorii ursului Arthur. Mai ales că a fost îndelung mediatizată în aceste zile. Alții știu chiar mai multe decât s-a dat la televizor ori a apărut în presă, dar tac. Evită să vorbească despre acest subiect. Unii chiar își exprimă nemulțumirea că localitatea lor a devenit atât de cunoscută în urma unui astfel de scandal.

„Neh, că ne ştie toată lumea acu cu ursul ăsta!”, spune o femeie trecută bine de 60 de ani, după cum relatează Click, care a făcut un reportaj în zonă.

Femeia, tanti Martha nu pare deranjată de ceea ce s-a întâmplat cu ursul Arthur. Dimpotrivă, spune că urșii coboară în sat, iar oamenii se tem să nu fie atacați.

„Ce ştiţi voi? Mie mi-e frică să merg şi până în grădină seara. E plin de urşi p-acilea! Eu am văzut unul în curtea bisericii”, spune bătrâna.

Întrebată despre Arthur, dacă era un animal fioros, ea povestește din auzite, din ce se vorbește pe uliță sau la biserica locală.

„Apăi ştiu eu?! Ursu-i urs. Dar aşa zice lumea p-aci că el era. Cică ar fi mâncat şi vreo 30 de oi”, continuă bătrâna.

Un alt bărbat, Zoli, intervievat de Click nu este de acord. Omul pare că știe mai bine cum stau lucrurile și cine este responsabil pentru că urșii au ajuns în sat.

„Vin urşii, dar le e şi lor foame. Ăştia de la ocolu’ silvic n-au grijă de ei. Pe vremuri le duceau mâncare în padure, îi numărau. Acu-s la voia lui Dumnezeu. Nimeni nu le ţine socoteala. Mai vine câte un străin d’ăsta şi-i împuşcă. Deh, ăia bogaţi fac ce vor ei oricum!”, povestește el.

Organizatorul vânătorii, un „om al naibii de bogat”

Cu ochii în pământ, ca și cum ar dezvălui o taină despre care n-ar trebui să vorbească, omul îl indică pec el care a organizat vânătoarea lui Arthur, Marko Barnabas. Este şeful fondului de vânătoare și un individ foarte bogat, recunoscut în zonă. Deține o benzinărie și un motel la ieșirea din localitatea Brețcu.

Un alt bărbat, întâlnit la magazinul comunal, costumat în echipament vânătoresc, nu pare să dea prea mulți bani pe blana lui Arthur. Omul știe despre vînătoare și pare satisfăcut că a mai fost omorât – extras, conform terminologiei oficiale - un urs.

„A fost pe la începutul lui martie. Dar ce atâta tevatură. Asta e, un urs mai puţin. Coboară în localitate la noi şi ziua în amiaza mare, dau târcoale la stupi şi la coteţele de găini. Acu’ urşii au mai multe drepturi ca noi oamenii, nu vedeţi ce scandal? În Germania i-au împuşcat pe toţi, că acolo oamenii contează, la noi politicienii nu fac nimic”, zice nervos şi pleacă.

Blana ursului Arthur a ajuns la tăbăcărie

Blana ursului a fost identificată într-o tăbăcărie din Târgu Secuiesc unde este pregătită. Se pare că trofeul nu va părăsi țara, după cum a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a precizat că scoaterea din țară a blănii și a craniului animalului doborât este o faptă penală.

De altfel, ministrul a anunțat că au fost schimbate și regulile privind vânătoarea urșilor dăunători, care produc pagube în comunități. Aceștia nu vor mai putea fi împușcați de oricine, ci doar de personalul tehnic al asociațiilor de vânătoare. Cu alte cuvinte, asociațiile care solicită derogări nu vor mai putea avea „invitați” care să vâneze un trofeu.

Rămâne de văzut, însă, dacă aceste reglementări nu vor lăsa portițe de scăpare pentru doritorii de trofee. De exemplu, aceștia ar putea fi încadrați, pe termen limitat – pe durata vânătorii – în asociații, ca personal tehnic de specialitate.

Prima reacție a prințului

Prințul Emanuel von and zu Liechtenstein, aflat în centrul scandalului legat de împușcarea în România a ursului Arthur a reacționat printr-o scrisoare despre care a relatat cotidianul austriac „Kronen Zeitung”. El a recunoscut că a fost la vânătoare, dar spune că a doborât ursul în condiții de legalitate. Mai mult, spune că n-ar fi vorba despre ursul Arthur, așa cum spun activiștii de mediu, ci despre un alt animal.

Este contrazis, însă, de activiștii de mediu, care spun că ursul împușcat este Arthur, iar nu un altul, așa cum susține prințul.

„Deci este vorba de Arthur, nu știu despre ce vorbește prințul acolo. Cred că putea să iasă cu o reacție un pic mai deșteaptă, pentru că tot ce face este să sporească misterul și să deschidă portița unor noi scenarii, care va ține subiectul pe tapet încă niște zile bune, până se va face lumină în acest caz”, a declarat, la Digi24, Gabriel Păun, activist Agent Green.

Ne puteți urmări și pe Google News