Câinii din China, victimele unor abuzuri greu de relatat. Ce s-a întâmplat pe străzi

Câinii din China, victimele unor abuzuri greu de relatat. Ce s-a întâmplat pe străziSursa: arhiva EVZ

Autorităţile din China se confruntă cu o nouă lovitura de imagine din cauza abuzurilor asupra câinilor, după mediatizarea unui caz despre transportul ilegal al animalelor.

Câinii din China, victimele unor abuzuri greu de relatat. Cadavre aruncate pe străzi. Aceasta a fost realitatea îngrozitoare descoperită recent de militanţii pentru drepturile animalelor. În prim-plan apare practica ilegală a transportului animalelor în „cutii oarbe”.

Într-un camion plin până la refuz cu astfel de cutii au fost descoperite şi pisici, nu doar câini. Din cauza condiţiilor de transport, dar şi pe fondul lipsei de apă şi aer, au fost descoperite mai multe animale moarte atât în camion, cât şi pe terenurile străzi. Toate animalele aveau vârste sub 3 luni, iar descoperirea a provocat un val de indignare. Transportul animalelor vii este ilegal în China,, dar „cutiile oarbe” au devenit din ce în ce mai populare. Clienții cumpără pachetele fără să știe ce animal vor primi prin poștă.

Dar luni, activiștii pentru drepturile animalelor au făcut o descoperire dureroasă când au găsit 160 de câini și pisici într-un camion din Chengdu, un oraş din provincia Sichuan (sud-vestul Chinei). Au descoperit că pachetele erau prezentate ca nişte colete obişnuite, dar conțineau căţeluşi sau pisicuţe aflate în mare suferinţă. Centrul de salvare a animalelor din Chengdu Aizhijia a declarat animalele erau transportate în condiții teribile şi că multe dintre ele au murit.

Câinii din China, victimele unor abuzuri greu de relatat

Imaginile deranjante au fost postate pe rețelele sociale de către grupul de salvare a animalelor. Se pot observa cutiile îngrămădite până în partea de sus a camionului. „Se auzeau țipetele pisicuţelor și ale căţeilor. Dacă ușa din spate a vehiculului ar fi fost complet închisă și nu ar fi circulat aer, s-ar fi sufocat până la moarte”, au transmis salvatorii. Voluntarii au încercat să ajute animalele în timpul nopții, hrănindu-le cu apă şi glucoză adminstrată cu seringile, prin găurile cutiilor.

Din păcate, grupului supranumit Zhou nu a putut salva toate animalele și până marți patru dintre ele au murit. „Cadavrele mai multor animale de companie au fost aruncate pe străzi de către lucrătorii ZTO Express (n.r. - compania de livrare)”, au completat militanţii pentru drepturile animalelor. Vineri, animalele au fost duse într-un centru special şi 38 dintre ele au primit în continuare tratament medical.

Compania de curierat implicată în transportul animalelor, ZTO Express, și-a prezentat scuzele și a declarat că responsabilul cu siguranța livrării în regiune a fost suspendat. Compania a adăugat că a lansat o instruire suplimentară în ceea ce privește siguranța poștală și protecția animalelor la nivel național. În acest context au apărut informaţii despre faptul că în acele cutii sunt transportate şi broaște țestoase, șopârle, hamsteri și șobolani.

Cadavre aruncate pe străzi

Animalele au fost vândute pe site-urile de cumpărături Taobao și Pinduoduo. În majoritatea cazurilor, clienții nu pot alege o anumită rasă și nici nu pot returna animalele. Pisicile şi câinii găsiţi săptămâna aceasta erau programaţi pentru expediere în mai multe zone din China, pe distanţe de până la 1.000 de mile.

Practica ilegală a provocat indignare în China, numeroși oameni adresând critici pe aplicația de socializare Weibo. O persoană a scris: „Respingeți transportul animalelor vii! Duhoarea cadavrelor produce tot felul de germeni care contaminează coletele din jur... Acesta este în mod clar un act ilegal care se face pentru câștiguri bănești personale.”

Un alt utilizator Weibo a scris: „Cumpărătorii, vânzătorii, platforma de vânzare cu amănuntul și curierii sunt toți vinovați. Nu-mi pot imagina cum poate face cineva acest lucru.” China a fost supusă unui control dur din cauza tratamentului său împotriva animalelor, militanții cerând încetarea abuzului de animale, conform mirror.co.uk.

Ne puteți urmări și pe Google News