Tulpina indiană de Covid-19 nu-l sperie pe Alexandru Rafila: Nu-i cazul să speriem lumea

Tulpina indiană de Covid-19 nu-l sperie pe Alexandru Rafila: Nu-i cazul să speriem lumeaSursa: arhiva EVZ

Reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alexandru Rafila, a dezvăluit luni că tulpina indiană de Covid-19 – care a fost descoperită şi în România – nu trebuie să stârnească panică în rândul românilor după ce India a devenit recent ţara cu cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Tulpina indiană de Covid-19 nu-l sperie pe Alexandru Rafila: Nu-i cazul să speriem lumea. Şeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București a explicat de ce India a ajuns la cele mai negre cifre în această pandemie de coronavirus.

„(n.r. – despre prezenţa tulpinii indiene de Covid-19 în România) Rămâne să vedem la Institutul Cantacuzino. Din câte știu, se lucrează la secvențierea acestor tulpini şi în cursul acestei săptămâni vom avea un rezultat mai concludent.

Trebuie să înțelegem că nu există date că această tulpină mutantă indiană se transmite mai ușor sau produce infecții mai grave. Situația din India nu este datorată tulpinii mutante indiene, ci mai degrabă tulpinii din Marea Britanie, iar răspândirea infecției se datorează supraaglomerării și incapacității sistemului de sănătate să asigure asistența medicală.

Tulpina indiană de Covid-19 nu-l sperie pe Alexandru Rafila

Astea sunt datele reale. Procentul din populație indiană vaccinată este extrem de mic. Statele Unite ale Americii vor să doneze Indiei și tehnologia pentru fabricarea vaccinului. În ciuda particularităților ţării, care are foarte multe zone slab dezvoltate, industria farmaceutică este foarte bine dezvoltată și India poate să facă acest lucru.

Se încearcă o soluție pentru India care nu va fi în mod evident imediată, având în vedere cele 1,4 miliarde de locuitori și sărăcia extremă în care își desfășoară viața foarte mulți. Nu văd o paralelă între India şi ce se întâmplă cu România.

Alexandru Rafila.

Rafila este deputat PSD

Există studii şi se pare că tulpina indiană evoluează de mai multe luni, dar situaţia din India nu se datorează acestei tulpini emergente, aşa că nu are rost să speriem lumea cu privire la această tulpină. Acesta este punctul meu de vedere citind datele din literatura de specialitate.

Eficienţa şi eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid-19

Există date suplimentare cu privire la eficienţa acestor vaccinuri şi se pare că eficacitatea lor faţă de tulpini este mai mare dacă se administrează ambele doze. Pentru Pfizer, ambele doze administrate oferă protecţie, dar nu există procent de 100%.

(n.r. - vaccinarea) Dar evită formele grave şi decesul şi lucrul acesta este extrem de important mai ales pentru persoanele vârstnice. V-am zis că nu există vaccin perfect. Vaccinul rujeolic are 95% eficienţă. La poliomielită depinde de tipul de vaccin. Este cel care se administrează pe cale orală şi care depăşeşte 95%. La vaccinul injectabil e probabil de 90%. Vaccinul pentru gripă, este cel mai puţin eficient, cu o eficienţă între 65-70%.

Eficicacitatea se evaluează în timpul studiului clinic şi reprezintă o standardizare a tuturor etapelor. Eficienţa este ceea ce se întâmplă pe teren, în situaţii reale şi de obicei eficienţa este ceva mai mică decât eficacitatea. Johnson & Johnson şi AstraZeneca se transportă mai uşor şi atunci procentele de eficenţă se apropie”, a spus Rafila la Antena 3.