Putin a prezentat scutul de apărare antirachetă conceput pentru a elimina un posibil atac din partea SUA

Putin a prezentat scutul de apărare antirachetă conceput pentru a elimina un posibil atac din partea SUA

Vladimir Putin și-a etalat cel mai nou scut anti-rachetă conceput pentru a opri un posibil atac american.

Rusia a testat „cu succes” o nouă rachetă masivă concepută pentru a distruge din cer armele nucleare americane în timp ce își continuă afișarea priceperii militare. Acest anunț a fost făcut în ciuda retragerii parțiale a trupelor din zonele de la granița cu Ucraina.

Testarea noii arme, despre care se crede că se numește A-235 PL-19 Nudol, a avut loc Sary Shagan din Kazahstan.

Generalul-maior Sergei Grabchuk, comandantul unității de apărare antirachetă a Forțelor Aerospatiale, a declarat jurnaliștilor ruși că racheta anti-balistică și-a atins cu exactitate ținta.

Rusia a testat scutul împotriva SUA

Aceasta este concepută pentru a preveni un atac nuclear asupra Kremlinului și Moscovei, precum și asupra regiunilor industriale cheie din Rusia, potrivit rapoartelor din Rusia. Scutul de apărare își propune să scoată rachetele inamice primite la o rază de acțiune de până la 250 de mile și o altitudine de 31 de mile.

Aceasta a fost fabricată de compania de armament de stat Almaz-Antey și a fost concepută pentru a transporta focoase convenționale sau nucleare.

Rusia nu a confirmat numele rachetei, iar dezvoltarea acesteia a fost învăluită în secret.

Dar testul vine pe fondul tensiunilor fierbinți dintre Moscova și Washington, după o recentă acumulare de trupe rusești la granița ucraineană.

Se întâmplă în momentul în care ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Puțin că intenționează să recreeze imperiul țarist.

„Fără îndoială, politica președintelui Putin vizează reconstrucția imperiului rus”, a declarat Blaszczak

Acesta a susținut că presiunea recentă asupra Ucrainei combinată cu anexarea Crimeei în 2014 și ostilitățile din Georgia în 2008, au indicat această tendință.

Ulterior, el a sugerat că liderul de la Kremlin urmărea o preluare în patru țări NATO, inclusiv Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. La fel ca Ucraina, toate făceau parte din imperiul rus.

El l-a citat pe președintele polonez Lech Kaczynski spunând că „mai întâi Georgia, apoi Ucraina, apoi statele baltice, apoi poate Polonia”.

Prezența NATO, vitală

Ministrul apărării a declarat că NATO, inclusiv prezența trupelor britanice, este vitală pentru securitatea poloneză împotriva amenințării rusești percepute.

„Există flancuri aliate pe flancul estic al NATO”, a spus el.

'Există trupe americane în Polonia, există trupe britanice, există trupe române și croate, suntem prezenți în Letonia, suntem prezenți în România... Arătăm că suntem apropiați, pregătiți și solidari unii cu alții. În acest fel, descurajăm un potențial agresor.”

„Anticipăm astfel de activități prin activitatea noastră în cadrul Alianței Nord-Atlantice, prin activitatea noastră în misiuni, prin modernizarea și echiparea armatei poloneze și prin creșterea forței de muncă.”, a mai spus acesta.