Update. Bogdan Bratu, directorul CNADR Craiova, cercetat în arest la domiciliu
- Petrisor Cana
- 24 aprilie 2021, 17:43
Lovitură de teatru în dosarul fostului șef de la CNAIR, reținut de procurori pentru înșelăciune. Parchetul General a transmis că Bogdan Bratu, trimis în fața instanței cu propunerea de arestare, a fost anchetat și în alt dosar penal în care a fost cercetat alături de un înalt oficial guvernamental, Laurențiu Baranga, fost șef la ORNISS. În ambele cazuri, procurorii au reținut că, prin funcțiile obținute ilegal, cei doi au avut acces la informații strategice.
UPDATE. În cursul zilei de sâmbătă, Judecătoria Sectorului 5 București a hotărât ca directorul CNADR Craiova, Bogdan Bratu, să fie cercetat în arest la domiciliu. Totodată, instanța a decis că Bogdan Bratu are interdicția de a lua legătura cu reprezentantii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Decizia nu este definitivă, iar directorul poate face recurs.
Lovitură de teatru în dosarul fostului șef de la CNAIR, Bogdan Bratu, acuzat de Parchetul General că a avansat în funcție și a obținut aproape un million de lei cu ajutorul unei diplome falsificate. În dosarul în care fostul șef de la Compania de Drumuri Craiova a fost reținut pentru înșelăciune, anchetatorii au descoperit că Bratu a fost cercetat și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Este vorba despre celebrul dosar al diplomelor falsificate în care se regăsește și numele lui Laurențiu Baranga, fost șef la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), o instituție aflată în subordinea Guvernului.
Laurențiu Baranga a fost trimis în judecată, în decembrie 2020, tot de procurorii de la Parchetul General, pentru că a folosit o diploma falsificată pentru angajarea în funcția guvernamentală.
Despre Bratu, Parchetul General a transmis că „inculpatul a continuat să utilizeze actele de studii (falsificate n.a.) cu ocazia angajării la diferite entități și după ce a fost audiat în calitate de martor în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București în legătură cu valabilitatea acestora”.
Asta deși diploma de licență obținută fraudulos a fost desființată de Judecătoria Sectorului 4 București la data de 16.03.2016 prin sentința penală nr. 727, dispusă în dosarul nr. 15771/4/2015.
În această anchetă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 au întocmit un dosar record, cu 2.000 de diplome falsificate. Printre cei audiați în acel caz se numără Laurențiu Baranga și Bogdan Bratu.
Lovitură de teatru în dosarul șefului de la CNAIR
Într-un dosar în care cercetările au început încă din anul 2009, pe lista procurorilor de la Sectorul 4 se numărau mai multe universități din țară.
Printre universitățile vizate s-ar număra: Universitatiea de Petrol și Gaze din Ploiești, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatii de Vest din Timișoara, Universitatea Ecologică Bucuresti, Universitatea Romană de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” București, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București și Universitatea „Hyperion” București.
De altfel, procurorii de la Parchetul General au stabilit că Laurențiu Baranga ar fi folosit o diploma falsificată de la Universitatea „Valahia” din Targoviște.
În schimb, pe CV-ul lui Bogdan Bratu ( vezi AICI) regăsim date care arată că ar fi absolvit Academia de Studii Economice, facultatea de Management, în anul 2009, dar și Universitatea „Hyperion” (sau Hiperion, cum scrie în CV), în anul 2016.
Bratu, susțin procurorii, a folosit diploma falsificată, ulterior, la modificarea succesivă a contractului individual de muncă printr-un număr de 12 acte adiționale, din 2014 până în 2021.
Contractul de muncă a fost reînnoit, „prin depunerea la dosarul de angajare a unei diplomei de licență obținută fraudulos, desființată de Judecătoria Sectorului 4 București la data de 16.03.2016 prin sentința penală nr. 727, dispusă în dosarul nr. 15771/4/2015, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale”.
Contract de muncă falsificat de 12 ori
Parchetul General a anunțat că l-a reținut pe fostul șef de la CNAIR iar procurorul de caz a propus Judecătoriei Sectorului 5 București arestarea preventivă a lui Bogdan Bratu (sursa foto:Facebook).
„Prin ordonanța din data de 23.04.2021 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii continue de înșelăciune, prev. de art.244 al.1 și 2 din C.pen, constând în aceea că în perioada mai 2014 – prezent, ar fi indus și menținut în eroare Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă și ulterior prin modificarea succesivă a acestuia printr-un număr de 12 acte adiționale (din 2014 până în 2021), prin depunerea la dosarul de angajare a unei diplomei de licență obținută fraudulos, desființată de Judecătoria Sectorului 4 București la data de 16.03.2016 prin sentința penală nr. 727, dispusă în dosarul nr. 15771/4/2015, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul General.
Acuzații grave: acces ilegal la informații strategice
Procurorii au reținut că „inculpatul a continuat să utilizeze actele de studii cu ocazia angajării la diferite entități, și după ce a fost audiat în calitate de martor în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București în legătură cu valabilitatea acestora”.
Apoi, susțin anchtatorii, „prin utilizarea unor diplome de studii falsificate / anulate, inculpatul a ocupat funcții publice importante (director regional în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA), funcții în virtutea cărora a avut acces la informații de importanță strategică, gestionarea bugetelor privind construcția și modernizarea drumurilor naționale, derularea și atribuirea contractelor de achiziție publică și de modernizare a rețelelor de drumuri, atribuirea contractelor de deszăpezire, întreținere și pază a acestora”.
Prin faptele indicate a fost prejudiciată instituția angajatoare cu suma de 985.625,3 lei, reprezentând încasarea tuturor drepturilor salariale aferente funcțiilor deținute fără drept.
La data de 23.04.2021, s-a dispus reţinerea inculpatului pentru o durată de 24 ore. Totodată, procurorul de caz a propus Judecătoriei Sectorului 5 București arestarea preventivă a acestuia.