Noi probleme la vaccinul Johnson&Johnson. Autoritățile americane au oprit producția la o fabrică din Baltimore

Noi probleme la vaccinul Johnson&Johnson. Autoritățile americane au oprit producția la o fabrică din Baltimore sursa foto. EVZ

Compania Johnson & Johnson se confruntă cu noi probleme legate de vaccinul anti-COVID pe care l-a dezvoltat, după ce autoritățile americane au dispus oprirea producției într-o fabrică.

Autoritățile din Statele Unite au decis să oprească producția de vaccin Johnson & Johnson la o fabrică din Baltimore. Această instalație, administrată de compania Emergent BioSolutions, a produs 15 milioane de doze de vaccin cu deficienţe. Drept urmare, agenția americană a medicamentului (FDA) a oprit producţia vaccinului împotriva COVID, relatează AFP.

Reprezentanții producătorului Johnson & Johnson arătau, la finalul lunii martie, că a fost identificată, într-o instalaţie la Baltimore, în Maryland, un lot de doze „care nu erau conforme standardelor de calitate”. La momentul respectiv, Johnson & Johnson nu a precizat cantitatea de doze vizate.

Ulterior, cotidianul The New York Times (NYT) a dezvăluit că este vorba despre un lot de 15 milioane de doze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emergency BioSolutions a anunţat într-un document transmis către Securities and Exchange Commission (SEC), organismul federal de control al pieţei financiare, că FDA a cerut la 16 aprilie o suspendare a producţiei vaccinului J&J la Baltimore, în aşteptarea unei inspecţii.

„La 16 aprilie 2021, la cererea FDA, Emergent a acceptat să nu lanseze producţia niciunui material în instalaţia sa din Bayview şi să izoleze materialul existent fabricat în instalaţia din Bayview în aşteptarea încheierii inspecţiei şi corectării (unor eventuale probleme) relevate în cadrul constatărilor”, se arată în documentul transmis.

probleme pentru vaccinul Johnson & Johnson

Johnson & Johnson anunţa în martie că intenționează să trimită experţi suplimentari la faţa locului pentru a superviza producţia vaccinului. Reprezentanții companiei estimau să livreze 24 de milioane de doze în aprilie.

Această suspendare temporară a producţiei este ultima dintr-o serie de probleme cu care se confruntă vaccinul J&J în Statele Unite. Aici, autorităţile de reglementare au oprit temporar utilizarea vaccinului împotriva COVID-19, după ce au fost raportate şase cazuri în care femei imunizate cu acest produs au făcut cheaguri de sânge şi au prezentat un nivel scăzut de trombocite. De altfel, una dintre acestea a și murit în decurs de două săptămâni de la vaccinare.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să se pronunţe marţi dacă vaccinul Johnson & Johnson este sigur.