România cere ajutor NATO împotriva Rusiei. În 2021, Ucraina a pierdut 20 de militari în confruntarea cu Rusia
- Radu Balaj
- 17 aprilie 2021, 20:02
Preocupată de vastul teatru de operațiuni și de mobilizările incredibile de forțe ale Rusiei în marea Neagră și la granița occidentală a acesteia, România cere ajutor Alianței Atlantice împotriva Rusiei. La reuniunea extraordinară a NATO, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat “preocuparea” României cu privire la creșterea forței militare a Rusiei în Crimeea și în Marea Neagră.
Tensiunile între Rusia și Ucraina sunt la cele mai înalte cote. Mai mulți analiști, din Vest și din Est, estimează că declanșarea unui război între cele două țări este iminentă. Oficialmente, Moscova susține că nu dorește un război. Dar cu toate acestea, un general rus a anunțat că NATO și-a sporit trupele, mai ales în Marea Neagră și în Marea Baltică, iar Rusia nu face decât să ia măsuri similare, de reciprocitate.
Ucraina este un stat partener, nu un membru al NATO
Sprijinul primit de Ucraina din partea SUA este redus, întrucât Ucraina este doar stat partener, nu un membru al NATO. Surse din Kiev anunțau că președintele Zelensky i-a transmis președintelui Putin că ar dori o discuție directă cu el, prin telefon. Liderul de la Kremlin acordat interes intenției lui Zelensky .
De asemenea, un consilier al președintelui Zelensky a declarat că “se recomandă creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din țările NATO care se învecinează cu Ucraina”. Într-o traducere în termeni militari, ucrainenii ar spune: ”noi vom fi atacați, apoi veți fi atacați și voi”.
Reuniune extraordinară online a NATO cu participarea miniștrilor de externe și ai Apărării
În urmă cu două zile, NATO a avut o reuniune extraordinară online, a miniștrilor de Externe și ai Apărării din țările aliate. România a fost reprezentată de miniștrii Bogdan Aurescu (ministrul de Externe) și Nicolae Ciucă (ministrul Apărării). În cadrul reuniunii s-a discutat despre retragerea NATO din Afganistan și despre amenințarea Rusiei asupra Europei.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră.
“Statele NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a transmis Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale.
Acțiuni de intimidare și amenințare ale Rusiei îndreptate către Europa de Est
Retragerea trupelor NATO în țările lor, urmând exemplul SUA, este valorificată de Rusia, prin acțiuni de intimidare și amenințare îndreptate către Europa de Est.
În ultimele săptămâni, Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru creșterea incidentelor în zona de est, predominant rusofonă, a Ucrainei. Totul ar putea degenera dintr-o desfășurare de forțe la frontieră spre un război hibrid și apoi într-un război autentic .
Punctul de vedere a Rusiei invocă creșterea rolului NATO în Marea Neagră și Europa de Est.„Toate acestea ne obligă să fim în alertă. Federaţia Rusă îşi mută forţele armate pe teritoriul său după cum consideră necesar”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
20 de militari ucraineni au fost uciși și 57 au fost răniți doar în 2021
Doar de la începutul anului 2021, 20 de militari ucraineni au fost uciși și 57 au fost răniți – în condițiile în care superioritatea numerică și tehnică a militarilor ruși este evidentă, reclamă președintele ucrainean. De cealaltă parte, Rusia susține că rusofonii din Ucraina sunt cei atacați.
Observatorii occidentali se tem că se poate repeta situația din timpul războiului din Georgia, când Rusia a intervenit militar, sub pretextul că-i apără pe rusofonii din acea țară caucaziană.
În această săptămână, Comandamentul militar din Europa al SUA (EUCOM) a ridicat nivelul de alertă la cel maxim. SUA a confirmat că au consultări cu aliații lor, cu privire la situația din estul Europei.
“Discutăm preocupările noastre cu privire la această creștere a tensiunilor și a încălcării armistițiului și a tensiunilor regionale cu aliații NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
În următoarele luni se profilează tensiuni maxime în Marea Neagră și la granița occidentală a Rusiei dacă diplomația SUA nu va reuși să poarte discuții eficiente cu Rusia și nu va aplana cumva ambițiile rusești în ceea ce privește relația cu vecinii.