Tehnologia care ne transformă în super-eroi. Armura Iron Man va fi cumpărată la supermaket

Tehnologia care ne transformă în super-eroi. Armura Iron Man va fi cumpărată la supermaket

Tehnologia prin care oamenii vor deveni mult mai puternici și vor putea desfășura activități care necesită efort fizic va fi disponibilă, în câtva timp, pentru toată lumea,

Armurile de tip „Iron Man” vor fi achiziționate, în curând, de la supermarket. Oricine se va putea transforma, cu o asemenea tehnologie, într-un super-erou. Asemenea echipamente – exoschelet - sunt disponibile deja și sunt folosite, iar unul dintre producători, SuitX din California, se așteaptă ca acesta să devină mainstream, conform earthmysterynews.com.

„Nu există nicio îndoială, pentru mine, că aceste dispozitive vor fi în cele din urmă vândute la magazinele de hardware”, a spus fondatorul SuitX, Homayoon Kazerooni pentru sursa citată.

În acest moment, adoptarea pe o scară mai largă a tehnologiei exoscheletului este împiedicată de o serie de factori, între care capacitatea bateriei, raza limitată de mișcare și costurile foarte mari. Costul mediu al unui exoschelet cu corp întreg este de aproximativ 45.000 de dolari.

Potrivit spuselor sale, pe măsură ce prețurile vor scădea, acest tip de echipament va fi achiziționat de la magazine de tip Home Depot.

Ce utilizare poate avea un astfel de costum

Un exoschelet este un dispozitiv extern care susține, acoperă și îl protejează pe utilizator. Susținut de acest echipament, el devine mai rezistent la efort și poate îndeplini sarcini fizice mult mai dificile. Echipamentul, numit și „robot purtabil”, este alimentat cu baterii și acționat prin intermediul unui computer. Din punct de vedere tehnic, acesta se bazează pe mai multe motoare și sisteme hidraulice care susțin mișcările celui care îl poartă.

„Integrarea oamenilor și a mașinilor într-un singur sistem deschide noi oportunități. La momentul apariției, aceste echipamente au primit destinație militară și medicală dar, în ultimii ani, a existat o explozie în ce privește posibilitatea întrebuințării lor”, a precizat Adrian Spragg, expert în tehnologie.

Odată cu progresele înregistrate de tehnologie exoscheletele au primit din ce în ce mai multe întrebuințări în domeniul civil. Acestea sunt utilizate de lucrători sau chiar de consumatorii casnici dat fiind că îi ajută în activitățile pe care le întreprind zilnic, de la bricolaj, la mers pe jos, urcatul scărilor etc.

Vânzările vor exploda, iar veniturile obținute de producători se estimează că vor crește de la 392 milioane de dolari (284 milioane de lire sterline) în 2020 la 6,8 miliarde de dolari în 2030, potrivit unui studiu realizat de ABI Research.

Mai multe companii testează exoscheleții pentru lucrători

În prezent, costumele produse de SuitX sunt testate de producătorii de automobile General Motors și Fiat care intenționează să le introducă pentru lucrătorii din fabrici. Profesorul Kazerooni, care este și director al Laboratorului de Robotică și Inginerie Umană de la Universitatea Berkeley, spune că principalul beneficiu al exoscheletelor este că previne oboseala musculară.

„Am arătat că activitatea musculară în spate, umeri și genunchi scade cu 50%”. Dacă activitățile musculare scad, înseamnă că și riscul de rănire musculară este mai mic. Acest lucru înseamnă că managerii de fabrici sau fabrici obțin mai multă productivitate, iar costurile lor de asigurare vor fi mai mici. În plus se pierd mai puține zile lucrătoare din cauza accidentărilor. Există un cost mai mic și o productivitate mai mare”, a precizat profesorul.

General Motors analizează, de asemenea, o mănușă de exoschelet alimentată cu baterii, dezvoltată de firma suedeză Bioservo. Această mănușă, numită „mâna de fier”, are senzori și motoare în fiecare deget. Aceștia răspund automat la nivelul de forță pe care purtătorul îl aplică mâinii sale, atunci când ridică sau apucă ceva. Prin urmare, mănușa preia o parte din greutate. De altfel, reprezentanții companiei suedeze spun că dispozitivul crește puterea mâinii celui care o poartă cu 20%. Utilizatorul poate regla nivelul de putere la care reacționează mănușa.

Costumele vor crește productivitatea în domeniile dificile

Jason Cottrell, director executiv al MyPlanet, o firmă canadiană care a efectuat sondaje privind utilizarea exoscheletelor, spune că lumea abia începe să înțeleagă potențialul acestei tehnologii.

„Implicațiile sunt enorme. Industriile care necesită multă muncă, precum producția și agricultura, au depins întotdeauna de o forță de muncă care trebuie să suporte un anumit nivel de epuizare fizică și risc. Dispozitivele care susțin o persoană în timp ce își face treaba vor schimba fundamental modul în care funcționează industriile”, a declarat Jason Cottrell.

El a dat ca exemplu compania Delta Airlines care testează un exoschelet complet realizat de Sarcos Robotics din Utah. Costumul este încercat de personalul de manipulare, întreținere și asistență la sol care poate ridica greutăți de până la 90 kg, timp de opt ore în șir.

Exoschelete vor folosi inteligența artificială

Cele mai avansate exoschelete folosesc sisteme informatice de inteligență artificială (IA) - software care poate, într-o anumită măsură, să învețe și să se adapteze singur.

Profesorul Sandra Wachter, cercetător principal în IA la Universitatea Oxford, spune că astfel de costume de corp trebuie utilizate cu o anumită prudență.

„În general, văd această evoluție ca fiind pozitivă pentru sănătatea și securitatea muncii. Mașinile ar trebui să ne ajute la locurile de muncă plictisitoare, periculoase și murdare. Robotica care vă protejează umerii, spatele și capul, de exemplu, atunci când ridicați sau mișcați lucruri, este crucială. Acest este exact unul dintre beneficiile interesante ale roboticii”, a precizat profesorul.

sursa foto: earthmysterynews.com

 

Ne puteți urmări și pe Google News