Evenimentul ZileiSocialArmele chinezezești care amenință SUA sunt dezvoltate cu tehnologie americană. Și-au tăiat craca de sub picioare

Armele chinezezești care amenință SUA sunt dezvoltate cu tehnologie americană. Și-au tăiat craca de sub picioare

Armele chinezezești care amenință SUA sunt dezvoltate cu tehnologie americană. Și-au tăiat craca de sub picioare
Se spune că pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. Vorba românească se potrivește perfect relației dintre SUA și China. Din păcate, pare să fi sosit ziua în care politica falimentară a Washingtonului față de Beijing începe să-și facă simțite efectele catastrofale.

De la Richard Nixon și până la Barack Obama, președinții americani au tratat China cu mănuși. Scopurile acestei atitudini binevoitoare au fost raționale. Mai întâi, a fost vorba de a exploata tensiunile dintre China și URSS pentru a sparge unitatea lagărului socialist. După prăbușirea Uniunii Sovietice, s-a păstrat aceeași bunăvoință. La Washington se credea că integrând China în sistemul mondial atât din punct de vedere politic, cât și economic se vor obține rezulatte în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, pacea mondială și așa mai departe.

Beijingul are arme avansate grație tehnologiei americane

Prețul acestei politici inconștiente americanii îl vor plăti de acum înainte. Niciodată China nu a reprezentat o amenințare mai mare pentru SUA și întreaga lume liberă.
Potrivit unei anchete a ziarului Washington Post, Beijingului a construit, de-a lungul anilor, sisteme de arme avansate și ultra-avansate folosind, legal, software fabricat în SUA.


Biden trimite sute de tone de armament Ucrainei. Cine vrea războiul cu Rusia?


Totul se învârte în jurul unei anumite tehnologii americane cu cip. Datorită unui software american și fără a încălca nicio normă internațională, Republica Populară este capabilă să construiască cipuri de computer adaptabile teoretic chiar și în scopuri militare.

Schema chinezească de a obține tehnologie cu aplicații militare

„Pentru a înțelege mai bine situația, trebuie să vorbim despre Phytium Technology, o companie chineză care proiectează cipuri cu ajutorul mașinilor americane de mare precizie”, scrie ziarul italian Il Giornale.
Fondată în 2012, Phytium se prezintă extern ca o companie comercială care visează să se transforme într-un gigant global de cipuri de talia Intel.
Cu toate acestea, compania pare să se afle într-un parteneriat cu China Aerodynamics Research and Development Center (CARDC), care este cel mai mare institut de cercetare și testare aerodinamică din China,.
La rândul său, CARDC este implicat în dezvoltarea tehnologiei rachetelor hipersonice.
Parcă s-a mai lămurit misterul. Companie chineză produce cipuri folosind software american. Problema, pentru Casa Albă, este că produsele și know-how-ul acestei companii, grație presupusei colaborări cu CARDC, pot fi folosite în scopuri militare.

Sigur, Statele Unite ar putea opri imediat fluxul de tehnologie fabricată în SUA către companiile chinezești bănuite de implicare în programe militare. De altfel, administrația Trump a luat în calcul această posibilitate.
Problema este că o astfel de acțiune ar dăuna companiilor americane implicate în afacere. Mai mult, pusă în fața unei astfel de situații, China va căuta surse alternative sau își va dezvolta propriile industrii în mod independent. Așa cum face deja de câțiva ani.

Rachete hipersonice, produse cu ajutorul tehnologiei americane

China importă semiconductori în valoare de peste 300 miliarde de dolari anual. Una dintre prioritățile ultimului plan cincinal implementat de liderii chinezi este tocmai concentrarea pe semiconductori pentru a asigura dezvoltarea națiunii. Acesta este un sector strategic legat de diverse domenii, de la calculul cuantic la energia curată. Este suficient să spunem că în 2019 președintele chinez Xi Jinping a vizitat sediul Phytium din Tianjin, reamintind, cu acea ocazie, cât de importantă este dezvoltarea inovației în ceea ce privește cipurile .


Ucraina are o armă secretă pentru războiul cu Rusia. România, prinsă la mijloc


Phytium susține că este „un furnizor de cipuri de bază independent”. Compania vinde microprocesoare pentru servere și jocuri video. Potrivit Washington Post, însă, acționarii și principalii clienți ar fi statul și armata chineză. În ecuație apare iar CARDC. Acest centru chinez de cercetare a armelor este situat în Mianyang, un oraș situat în Sichuan. Potrivit surselor americane, facilitățile acestui centru ar fi folosite pentru dezvoltarea armelor hipersonice.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: