Oficial european, despre Brexit: „Consecințele încep să se vadă abia acum”

Oficial european, despre Brexit: „Consecințele încep să se vadă abia acum”Sursa: arhiva EVZ

Un oficial european, fostul negociator șef al Uniunii Europene pentru Brexit apreciază că impactul retragerii Marii Britanii din blocul comunitar începe să se vadă.

Impactul Brexit-ului începe să se resimtă abia acum. Fostul negociator şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a făcut o serie de aprecieri cu privire la decizia Marii Britanii de a părăsi UE. Potrivit spuselor sale, consecințele acestei decizii sunt resimţite abia acum, la ani de zile după referendumul britanic pe această temă din 2016.

Enumerând schimbările aduse de Brexit, de la 1 ianuarie, fostul negociator a spus că barierele comerciale, limitarea circulaţiei oamenilor şi vizele pentru muncă erau inevitabile. El a precizat că acestea sunt doar o parte din consecințe

„Pentru mulţi oameni, consecinţele reale ale referendumului abia acum încep să fie înţelese”, a spus Michel Barnier.

Impact dezastruos pentru economia britanică

El a continuat arătând că Brexitul înseamnă recrearea barierelor comerciale care nu mai existau de 47 de ani. Iar acestea au consecințe negative pentru comerț și economie. Astfel, exporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către UE au scăzut cu 75,5% în ianuarie. Informația a fost prezentată de Federaţia Britanică pentru Alimente şi Băuturi, care a atribuit o mare parte a acestei scăderi barierelor post-Brexit.

Pe de altă parte, Guvernul britanic susține că relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi UE au fost afectate de pandemia de COVID-19, dar și de problemele legate de adaptarea companiilor la noile reguli vamale. Autoritățile de la Lodra se așteaptă ca situația să se îmbunătățească în timp.

Oficial european, despre Brexit

Michel Barnier a subliniat, de asemenea, că cetăţenii britanici şi europeni nu se mai bucură de libera circulaţie. El a subliniat necesitatea ca muzicienii să obţină documente pentru permisele de muncă şi echipamentele lor în UE şi în Marea Britanie. Oficialul de la Bruxelles a mai afirmat că Brexit-ul este o lecţie pentru UE. În opinia sa, UE trebuie să le arate celor 450 de milioane de cetăţeni că blocul comunitar aduce beneficii pentru toată lumea. Și că nu este doar o birocrație distantă, indiferentă, așa cum este descrisă de susţinătorii Brexitului.

În acest context, Barnier şi-a apărat palmaresul negocierii Acordului de retragere dintre UE şi Regatul Unit, semnat în ianuarie 2020, şi a acordului comercial care a urmat, încheiat la 24 decembrie 2020.

„Am reuşit să încheiem un acord (privind comerţul), deşi încă nu sunt pe deplin sigur că ne-am înţeles tot timpul”, a spus Barnier.

Frost a fost văzut drept arhitectul strategiei Brexitului dur al premierului britanic Boris Johnson. Britanicii au intenționat să părăsească blocul cu un acord comercial limitat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News