Proces major în Franța legat de un medicament pentru slăbit. Mediator a cauzat decesul a peste 500 de persoane

Proces major în Franța legat de un medicament pentru slăbit. Mediator a cauzat decesul a peste 500 de persoane

Un medicament pentru slăbit ar fi provocat decesul a sute de oameni. Pentru vânzarea medicamentului Mediator, pretins a ajuta la slăbit, firma franceză Servier a fost amendată cu 2,7 milioane de euro.

Firma franceză Servier a primit amendă pentru vânzarea medicamentului Mediator, un medicament pentru slăbit care ar fi cauzat moartea a sute de oameni, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Amendată cu 2,7 milioane de euro

Firma Servier trebuie să plătească 2,7 milioane de euro (3,17 milioane de dolari). Ea a fost găsit vinovată de înşelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijenţă şi omor, a decis luni un tribunal din capitala Franței, Paris.

Mai mult, un fost manager al firmei a primit, de asemenea, o condamnare cu suspendare de patru ani. Suplimentar, victimele vor primi în total 160 de milioane de euro, reprezentând daune, mai precizează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicamentul Mediator a cauzat decesul a peste 500 pacienți

Medicamentul Mediator ar fi cauzat decesul a cel puţin 500 de pacienţi. Estimarea este realizată potrivit unui studiu realizat de departamentul pentru securitatea medicamentelor din Franţa. Un alt studiu estimează numărul victimelor la peste 2.000.

De asemenea, departamentul a fost amendat cu 300.000 de euro pentru că nu a retras medicamentul de pe piaţă în timp util. Se susține că efectele sale adverse erau cunoscute, a observat judecătorul cazului.

Pastilele de Mediator, care nu mai sunt vândute în Franţa, ar fi afectat sistemul cardiovascular al pacienților. Firma franceză Servier a negat întotdeauna aceste afirmaţii.

Mediator a fost lansat în anii 70 ca medicament pentru diabet

Medicamentul Mediator a fost lansat pe piaţă iniţial ca medicament pentru diabet, în anii '70. El însă a fost adesea prescris şi pentru cure de slăbire.

Scandalul privind medicamentul Mediator se suprapune peste creșterea numărului de infectări din Franța și alimentează oarecum curentele conspiraționiste și neîncrezătoare în fidelitatea și bună credință a autorităților medicale.

În Franța protestele privind restricțiile au atins un punct culminant în urmă cu două luni când protestatarii au purtat lupte pe străzile Parisului cu forțele de ordine. Administrația Macron se străduiește să facă față cerințelor la cel mai înalt nivel în toate privințele, iar justiția franceză încearcă să fie cât mai nepărtinitoare.