Masacrul din Myanmar. Proteste soldate cu 90 de morți. Liderii lumii se arată „îngroziți de teroarea instalată”

Masacrul din Myanmar. Proteste soldate cu 90 de morți. Liderii lumii se arată „îngroziți de teroarea instalată”Myanmar / sursa foto: EVZ

Represiunea manifestaţiilor pentru democraţie din Myanmar a făcut circa 90 de morţi sâmbătă, cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat din 1 februarie în cursul căreia junta militară a defilat cu autovehicule blindate şi soldaţi într-o impresionantă demonstraţie de forţă.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat "crimele" comise de armată în Myanmar care traversează o gravă criză de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere.

„Cel puţin 89 de persoane au fost ucise după lăsarea întunericului", a declarat Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP), un ONG local care înregistrează numărul morţilor după lovitura de stat.

Şi în timp ce ONU a evocat "rapoarte" despre "zeci de morţi, printre care copii, sute de răniţi", secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a condamnat "în cei mai puternici termeni" acest "masacru".

Junta a atins un „nou prag" în represiune

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat "îngrozit" de "teroarea" instaurată de armata birmană. Omologul său britanic, Dominic Raab, a afirmat că junta a atins un "nou prag" în represiune.

Această brutalitate a dus deja la o serie de condamnări şi sancţiuni internaţionale care afectează bunurile multor influenţi ofiţeri, printre care liderul lor, dar presiunea diplomatică a avut până acum un impact redus.

Ziua sângeroasă de sâmbătă a ridicat la 420 numărul persoanelor ucise în violenţele de după lovitura de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News