PSD propune modificarea Constituției. Alegerile anticipate ar putea fi organizate mai ușor

PSD propune modificarea Constituției. Alegerile anticipate ar putea fi organizate mai ușor

PSD pregătește un proiect de modificare a Constituției având drept scop facilitarea organizării alegerilor anticipate. Social-democrații au în vedere un model dintr-o țară europeană.

PSD propune modificarea Constituției. Obiectivul vizat este schimbarea procedurii de organizare a alegerilor anticipate. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a anunțat că o echipă a PSD lucrează la un proiect de modificare pentru Constituție pentru a facilita organizarea de alegeri anticipate.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a anunţat că specialiștii PSD lucrează la un proiect de modificare a Constituţiei. Între altele, schimbările propuse vizează și procedura de organizare a alegerilor anticipate.

Marcel Ciolacu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, că, în acest moment, organizarea unor alegeri parlamentare înainte de termen este aproape imposibilă. Prevederile legii fundamentale a statului sunt de natură să pună piedici de netrecut în calea unui astfel de demers.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De obicei, la guvernare ajungi în urma unor alegeri. Cunoaştem cu toţii Constituţia României. Este foarte greu să avem alegeri anticipate. De aceea, noi o să promovăm în perioada următoare mult mai multe modificări la actuala Constituţie, pe care o considerăm depăşită în anumite capitole. Nu cele esenţiale, categoric. Mai există posibilitatea ca o moţiune de cenzură să treacă şi atunci se creează alte majorităţi. Presupun că toate sunt la timpul lor”, a declarat Marcel Ciolacu.

PSD propune modificarea Constituției

Liderul social-democrat susţine că proiectul va fi prezentat public de doi dintre juriştii partidului. Este vorba despre Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean. Aceștia coordonează o echipă formată din șase - șapte specialiști în drept constituțional care lucrează la modificările propuse de PSD.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a aflat vineri într-o vizită în județul Botoșani. El a fost însoţit de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, şi de prim-vicepreşedintele acestei formaţiuni politice, Gabriela Firea.

La Botoșani, cei trei reprezentanți ai PSD au avut o întrevedere cu primarii social-democraţi din județ.

Alegerile anticipate, miza proiectului social-democrat

Proiectul de modificare a Constituției a fost anunțat de Marcel Ciolacu încă de la începutul acestei luni. Marcel Ciolacu declara că PSD dorește modificarea Constituției în așa fel încât să se poată organiza mai ușor alegeri anticipate.

„Mâine, dacă sunt alegeri, PSD câştigă alegerile. Nu cu 4 – 5 procente, detaşat. Şi ce faci în astfel de cazuri? Faci alegeri anticipate”, spunea Marcel Ciolacu, citat de DC News.

În acest sens, el dădea ca exemplu situația din Italia unde se fac alegeri anticipate dacă se pierde majoritatea parlamentară pe parcursul unui mandat.

„Este o temă privind modificarea Constituţiei. De exemplu, în Italia se creează o majoritate după alegeri, cum este normal, cum s-a creat şi în România. Dacă pe parcursul celor 4 ani de mandat o formaţiune iese din respectiva majoritate se fac alegeri anticipate. Nu faci tu modificări în timpul jocului. Când faci modificări, în momentul ăla faci alegeri anticipate”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citește și: 

Modificarea Constituției pentru organizarea mai facilă a alegerilor anticipate. Măsură propusă de PSD