Ședință CNSU. Care sunt noile restricții, limitarea circulației și a aglomerației. Nu se va impune carantina națională

Ședință CNSU. Care sunt noile restricții, limitarea circulației și a aglomerației. Nu se va impune carantina națională

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit joi pentru a decide în legătură cu posibile noi restricţii în vederea limitării pandemiei. Autoritățile iau în calcul interzicerea circulației după ora 20:00 în localitățile cu o rată de infectare de peste 7,5 la mia de locuitori. De asemenea, în zonele cu multe cazuri magazinele s-ar putea închide mai devreme:

CNSU s-a reunit joi pentru a decide în legătură cu posibile noi restricţii în vederea limitării pandemiei. Va exista şi o hotărâre de Guvern în acest sens. Şedinţa Executivului începe la orele 17:00.

Se ia în calcul interzicerea circulației după orele 20:00 în localitățile cu o rată de infectare de peste 7,5 la mia de locuitori

Autoritățile iau în calcul interzicerea circulației după ora 20:00 în localitățile cu o rată de infectare de peste 7,5 la mie. De asemenea, în zonele cu multe cazuri magazinele s-ar putea închide mai devreme, relatează ProTV .

În localitățile unde incidența cazurilor trece de 4, magazinele s-ar putea închide de la ora 18:00 în weekend.

Ne puteți urmări și pe Google News

În judeţul Ilfov s-a ajuns joi la o incidență de 7,91 cazuri la mia de locuitori. Municipiul Bucureşti a atins o incidenţă de 6,50.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, joi, pentru Agerpres, că multe dintre măsurile propuse de DSP Bucureşti sunt bune şi vor fi luate în considerare când se va emite hotărârea Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică.

“Au fost înaintate şi către ISMB şi au ajuns şi pe masa Guvernului şi cu siguranţă vor fi luate în considerare de Guvern în momentul în care vor emite hotărârea de guvern şi le vom lua şi noi în considerare în momentul în care vom da hotărâre de Comitet de Situaţii de Urgenţă”, a mai spus Alin Stoica.

Se vizează reducerea aglomerărilor de populație adultă activă

Prefectul de București a apreciat măsurile propuse privind reducerea aglomerărilor de populaţie adultă activă, deoarece infectările cu COVID-19 se înregistrează în special în rândul acestei categorii.

“Toate măsurile care duc la diminuarea aglomerărilor de populaţie adultă activă evident că (...) pot duce la diminuarea infectărilor şi sunt măsuri potrivite”, a mai afirmat Alin Stoica.

În analiza DSP Bucureşti, potrivit lui alin Stoica, sunt cuprinse datele statistice cu privire la evoluţia pandemiei: numărul de îmbolnăviri, presiunea pe spitale, modul în care personalul existent poate fi folosit sau dacă mai există personal disponibil, paturile ATI.

Sedința va avea loc joi

De asemenea, Alin Stoica a estimat că şedinţa CMBSU va avea loc joi, imediat după ce hotărârea de guvern este emisă, în funcţie de urgenţa cu care trebuie luate acele măsuri sau vineri.

“O repet, Instituţia Prefectului este reprezentantul Guvernului în teritoriu, va lua măsurile pe care Guvernul le va considera potrivite”, a adăugat Alin Stoica, referitor la posibilitatea carantinării.

În București, autoritățile au raportat miercuri 1.092 de noi cazuri de de Covid-19, iar rata de infectare a ajuns la 6,37 la mie.

Restricțiile care ar urma să fie impuse la nivelul întregii Capitale

Potrivit unor surse guvernamentale, discuțiile purtate miercuri înclină mai mult pentru restricții pe timpul weekend-ului. O variantă ar fi ca magazinele și mall-urile să se închidă sâmbătă și duminică la ora 18:00.

Pe de altă parte, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică au venit și cu varianta de a menține magazinele deschise până la ora 21, ca până acum, dar cu limite privind distanța minimă de doi metri între clienți, mai precizează sursa citată.

Prefectul de  București a spus: „De la DSP am primit propuneri de reducere a programului și de limitare a numărului de persoane prezente, printr-un calcul pe care îl consider greșit și ar trebui să-l ajustăm. Propuneau, practic, mărirea unei cote de persoane care să aibă acces.”

Program de lucru decalat și triaj epidemiologic în instituții, propun specialiștii din sănătate

În același timp, specialiștii din sănătate au propus, printre altele, program de lucru decalat și triaj epidemiologic în instituții, iar acolo unde se poate, lucrul să fie cât mai mult online. Pentru evenimente private există varianta de limitare la 16 persoane a participanților la cununii, botezuri și înmormântări. Terasele vor rămâne deschise, dar autoritățile spun că le vor închide pe cele care nu respectă regulile, de la prima abatere.

Între timp, Primăria Sectorului 5 a anunțat pe Facebook o dispoziție prin care, de joi, magazinele, terasele, service-urile auto de pe raza sectorului se vor închide la 7 seara, iar în weekend la 5 după-amiaza. Program redus ar avea și piețele agroalimentare. Propunerile nu se vor aplica, însă, spune prefectul, pentru că decizia finală se va lua la nivelul întregului oraș, nu separat, pe sectoare.

Noile măsuri, care vor fi anunțate joi, ar putea intra în vigoare chiar de la sfârșitul acestei săptămâni.