Fără restricții de Paște. Iohannis: „Oamenii trebuie să meargă la Biserică”
- Mihnea Talau
- 24 martie 2021, 12:55
Președintele Klaus Iohannis, a declarat miercuri că își dorește ca pandemia să fie astfel gestionată încât oamenii să poată merge la Biserică. Atât de Paștele Catolic cât și de Paștele Ortodox.
El a spus că nu dorește îngrădirea accesului la Biserică. Mai mult, președintele a dat recomandări și în legătură cu „petrecerile” din acele perioade. În cerc restrâns, cu familia.
„Anul acest, Sărbătorile sunt la o distanță mare. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia încât oamenii să meargă la Biserică, să se întâlnească, în cerc restrâns, cu familia. Dar fără petreceri. Cred că aceste lucruri sunt posibile. Nu îmi doresc să îngrădim accesul la Biserică, trebuie să găsim soluții să meargă la Biserică. Sunt Sfintele Sărbători de Paște si trebuie sa găsim soluții”, a declarat de la Dăbuleni, președintele Klaus Iohannis.
Premierul Florin Cîţu a afirmat , zilele trecute, că nu se ia în calcul un lockdown de Paşte în România. Ela susținut că numărul de cazuri de infectări creşte pentru că oamenii au fost la schi, nu au respectat în totalitate regulile şi că s-a demonstrat că nu deschiderea şcolilor a generat această problemă.
Cum au fost Sărbătorile Pascale în 2020
În 2020, Marcel Vela, pe atunci ministru de Interne, solicita populației să respecte prevederile impuse de ordonanțele militare, dar și recomandările primite de la Biserica Ortodoxă Română pentru perioada sărbătorilor pascale.
„Evitați aglomerările dacă mergeți la cumpărături, evitați interacțiunea cu alte persoane, nu mergeți în vizite și nu primiți oaspeți de Paște! Sunt conștient că este greu, motiv pentru care am ajuns la un acord pentru a ne asigura că Lumina Sfântă ajunge la toți românii care își doresc asta. Cu înțelepciune, vom trece peste această perioadă dificilă”, a mai afirmat Marcel Vela.
În 2020, Slujba de Înviere s-a desfășurat fără participarea credincioșilor. BOR anunța atunci că slujba va începe la ora 00.00, în afara lăcașului de cult. În timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii pot ieși la ferestre și la balcoane sau în curțile caselor lor, adresând salutul „Hristos a Înviat!”.
În prima zi de Paște, începând cu ora 06.00, voluntarii vor oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi „Paștile”, adică pâinea binecuvântată și stropită cu aghiazmă și vin, precum și pachete cu daruri alimentare.
Paștele ortodox pică în acest an pe 2 mai
Data la care se sărbătorește Paștele este diferită de la an la an. În 2021, Paștele ortodox cade la începutul lunii mai, în timp ce Paștele catolic se sărbătorește cu o lună mai devreme. Pe 4 aprilie, respectiv 2 mai.