Probleme și în Norvegia cu vaccinul AstraZeneca. Trei cadre medicale internate de urgență
- Mihnea Talau
- 13 martie 2021, 20:46
Trei angajaţi din domeniul sanitar vaccinați cu serul AstraZeneca au fost internaţi în spital cu sângerare, cheaguri de sânge şi cu un nivel scăzut al trombocitelor, au anunţat sâmbătă autorităţile norvegiene.
Probleme și în Norvegia cu vaccinul AstraZeneca. Cei trei sunt în prezent trataţi în spital pentru formarea de cheaguri de sânge. Toate cele trei persoane au sub 50 de ani.
„Nu ştim dacă respectivele cazuri sunt legate de vaccin", a declarat Sigurd Hortemo, medic principal la Agenţia Norvegiană pentru Medicamente, într-o conferinţă de presă organizată în comun cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică, relatează Reuters.
Agenţia europeană pentru medicamente EMA va investiga cele trei incidente, a adăugat el.
Norvegia a oprit joi utilizarea vaccinului AstraZeneca, după o măsură similară a Danemarcei. Ulterior şi Islanda a oprit vaccinarea cu acest ser.
Înaintea Danemarcei şi Norvegiei, Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccin AstraZeneca, pentru a investiga un deces cauzat de tulburări de coagulare şi o boală cauzată de o embolie pulmonară.
Totuşi, EMA a declarat joi că beneficiile vaccinului au depăşit riscurile şi ar putea continua să fie administrat, scrie Agerpres.
Mai multe țări au semnalat probleme la un lot de vaccinuri AstraZeneca
Probleme și în Norvegia cu vaccinul AstraZeneca. Un lot de vaccinuri dat în mai multe țări a fost oprit de la folosire. Cu privire la lotul ABV 5300, 1,6 milioane de doze de vaccin au fost distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană. Acestea sunt: Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda. Anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv. Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație.
Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au aprobat produsul AstraZeneca la sfârşitul lui ianuarie, apreciind că este eficient şi sigur. În februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus vaccinul pe lista celor utilizate în caz de urgenţă. Majoritatea reacţiilor adverse observate în studiile clinice au fost de scurtă durată şi nu s-au raportat probleme de coagulare a sângelui.