Cardiologii lansează un avertisment, afecțiuni ale inimii provocate de infectarea cu coronavirus
- Nicolae Comănescu
- 11 martie 2021, 11:28
Infectarea cu coronavirus se poate răsfrânge asupra inimii, avertizează specialiștii. Care sunt mari probleme apărute.
Infectarea cu coronavirus poate să creeze mari probleme și asupra inimii, spun cardiologii. Urmări nu rămân doar asupra plămânilor. Au fost detectate și persoane al căror sistem cardiovascular a fost dat peste cap după ce s-au vindecat de coronavirus. Chiar dacă au avut parte de o formă ușoară a bolii.
Infectarea cu coronavirus se răsfrânge asupra funcționării normale a inimii la unii pacienți
Și persoanele care nu aveau afecțiuni cardiace au avut de suferit din cauza infectării cu coronavirus. Afecțiunea care a fost observată cel mai des este este miocardita, inflamația miocardului. Astfel, în condițiile în care mușchiul inimii este afectat, funcțiile acestui organ au de suferit. Sunt persoane care nu au avut simptome. Dar sunt și altele care au resimțit dificultăți de respirație, oboseală și palpitații.
În situațiile cele mai grave poate apărea șocul cardiogen – hipotensiune, leșin. Din 100 de pacienți care se vindecaseră de coronavirus, 60-80 aveau afectare cardiacă și inflamare a miocardului. Conform unui studiu realizat de Jama Cardiology. Totodată, valorile troponinei T, o enzimă din sânge care oferă indicații despre sănătatea inimii, erau ridicate la majoritatea pacienților.
Este foarte greu de detectat ce persoane suferă de aceste afecțiuni
„Este greu să ne dăm seama care dintre pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 au rămas cu afectare cardiacă. Pe de o parte, pentru că studiile arată că aceste probleme pot să apară și la pacienții care au avut forme ușoare ale bolii și nu au deloc simptome. Pe de altă parte, pentru că simptomele unei afecțiuni cardiace pot fi ușor confundate cu perioada de recuperare post Covid-19.
Este dificil de spus dacă oboseala și dificultățile de respirație sunt date de plămânii care se recuperează după infecție sau de o afectare a inimii. De aceea recomandăm o evaluare cardiovasculară completă.” A afirmat despre această problemă Oren Iancovici, medic specialist cardiolog.