Consiliul Legislativ s-a pronunțat. Aviz cu obiecții pentru desființarea SIIJ

Consiliul Legislativ s-a pronunțat. Aviz cu obiecții pentru desființarea SIIJ

Consiliul Legislativ, condus de fostul deputat PSD Florin Iordache, a dat un aviz cu obiecții pentru proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil cu obiecții pe proiectul de lege care propune desființarea SIIJ.

Forul condus de fostul deputat PSD Florin Iordache s-a pronunțat în favoarea desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Consiliul Legislativ a formulat o serie de observații pe proiectul care vizează desființarea Secției Speciale.

În aviz se precizează că textul proiectului de lege este neclar și lipsit de precizie. Conform avizului, printre problemele semnalate se numără procedura de preluare a dosarelor aflate pe rolul SIIJ. De asemenea, Consiliul recomandă clarificarea procesului de redistribuire a posturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Textul este lipsit de claritate și precizie normativă, întrucât «cauzele aflate în curs de soluţionare Ia nivełul Secţiei» nu pot fi «transmise pe cale administrative», așa cum se prevede în proiect”, se arată în documentul transmis de Florin Iordache.

Aviz cu obiecții pentru desființarea SIIJ

Conform documentului, legea trebuie să prevadă în mod expres cum se preiau cauzele aflate pe rolul Secției. Consiliul Legislativ recomandă să se stabilească foarte clar că acestea vor reveni parchetelor competente, conform legii.

„Astfeł, în acord cu normele tranzitorii specifice în aceste situaţii, este necesar ca textul să prevadă în mod expres faptul că respectivele cauze se preiau de către parchetele competente potrivit legii. Este necesară, de aceea, reanalizarea în formularea corespunzătoare a normei”, se arată în aviz.

Avizul Consiliului Legislativ este consultativ, iar proiectul de lege poate merge la dezbatere și adoptare, în Parlament și fără acesta.

CSM a dat aviz negativ proiectului de lege

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului de desființare a SIIJ, elaborat și susținut de ministrul Justiției, Stelian Ion. În urmă cu o săptămână, într-o ședință cu scântei, magistrații au decis că Secția Specială trebuie să funcționeze în continuare.

Membrii CSM s-au arătat nemulțumiți că din forma inițială a textului de lege lipsesc o serie de garanții pentru magistrați. Astfel, începerea urmăririi penale a magistraților era condiționată de avizul procurorului general. În plus, procurorii și judecătorii puteau fi trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM.