Cîmpeanu amână relocarea elevilor de la Colegiul Gheorghe Şincai. Protest încheiat. Update
- Daniel Magureanu
- 12 februarie 2021, 14:29
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent vineri dimineaţa la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, pentru a discuta cu profesorii şi părinţii nemulţumiţi de faptul că elevii ar putea fi relocaţi la alte instituţii de învăţământ pe fondul riscului seismic pe care l-ar prezenta clădirea.
update: Sorin Cîmpeanu a declarat că profesorii vor relua cursurile luni. „Relocarea face obiectul unui protocol semnat de şcoală, Inspectorat, Primărie şi minister, prin care toţi părinţii şi toţi elevii să aibă garanţia că acest semestru se încheie în această locaţie, în cele mai bune condiţii.
Pentru viitor, domnul primar va prezenta 3-4-5-6 variante, pe care, în dialog cu reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor le vor analiza pentru a se lua cea mai bună soluţie, care să fie acceptată. De asemenea, apreciez şi mulţumesc colectivului de cadre didactice care, chiar dacă au păreri împărţite, cu toţii au fost de acord să reia cursurile normal, începând cu ziua de luni.”
ştirea iniţială: Cîmpeanu amână relocarea elevilor de la Colegiul Gheorghe Şincai. Primăria Sectorului 4 a înregistrat în instanță o cerere de evacuare a Colegiului Național Gheorghe Șincai. Măsura vine după ce PS4 a solicitat şi în trecut relocarea pentru realizarea de lucrări de consolidare.
Scandalul cu relocarea are vechime
„Fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor”, se arăta în comunicatul PS4, în iarna anului trecut. Mai mult, autoritatea locală acuza Consiliul de Administrație de la Șincai că a „refuzat nejustificat eliberarea și predarea amplasamentului”.
Deoarece nu au ajuns la o înţelegere, primăria condusă de Daniel Băluţă a depus în justiţie solicitarea de evacuare a colegiului. Judecătoria Sectorului 4 urmează să discute solicitarea la 16 februarie.
În urmă cu doar câteva zile, conducerea colegiului a fost schimbată. Marieta Popa, directoarea numită la 4 ianuarie, a demisionat. În locul ei a fost aleasă Luminița Gheorghiu, dar profesorii sunt nemulţumiţi de noua numire.
Consiliul profesoral a votat și a propus către ISMB un director, dar inspectorii au numit-o pe Luminița Gheorghiu. Cadrele didcatice vor să revină în funcţie Silvia Mușătoiu, fosta directoare care a demisionat în iunie 2019, în urma unui scandal cu PS4.
Profesorii vor ca Silvia Mușătoiu să revină la conducere
Profesorii consideră că noua directoare numită de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti susţine cauza relocării. Aşa s-a ajuns la protestul care a izbucnit în urmă cu 3 zile şi la care azi au ajuns Sorin Cîmpeanu şi Daniel Băluţă.
De altfel, părinți şi o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții luna trecută pentru a opri relocarea solicitată de PS4. Ei puneau la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II. Tototată, acuzau primăria condusă de Băluță de lipsă de transparență.
„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de PS4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, se arăta în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari. Printre ei şi Silvia Mușătoiu, care continuă astfel răfuiala cu PS4.
Cîmpeanu amână relocarea elevilor de la Colegiul Gheorghe Şincai
„Constat o stare de îngrijorare firească din partea dumneavoastră. Am înţeles că există o problemă. Prin dialog cu toţi cei interesaţi, managementul şcolii, elevi, părinti, autorităţi locale, inspectorat şcolar, vom găsi o soluţie.
Important este ca acest colegiu - la nivel de infrastructură, de cadre didactice, la nivel de elevi - să intre pe calea normală pentru un colegiu înfiinţat acum un secol. Înţeleg că nu luaţi în considerare posibilitatea de relocare, indiferent care ar fi ea.
Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an şcolar, astfel încât elevii să poată să se pregătească pentru BAC. Cunosc datele şi am afirmat public că nu va fi nicio relocare”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prezent vineri dimineaţa în mijlocul protestatarilor.
Daniel Băluţă nu vrea să-şi asume niciun risc
La rândul său, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă (n.r. - care era lângă Sorin Cîmpeanu): „Este regretabil că s-a ajuns la arbitrajul justiţiei pentru rezolvarea acestei probleme. Această clădire se află în risc seismic 2 şi nu are autorizaţie de securitate la incendii.
Este vital pentru noi ca fiecare elev şi profesor care intră aici s-o facă în condiţii de siguranţă. De aceea, atributul moral al autorităţii locale este de a asigura condiţii de siguranţă pentru elevi şi profesori.”
Primăria Municipiului Bucureşti a dat colegiul în administrare PS4, conform Codului Administrativ. Consiliul Local al PS4 are obligativitatea de a asigura siguranţa elevilor şi profesorilor.
Primăria are responsabilitatea siguranţei copiilor din această clădire. Indiferent că suntem supăraţi, realitatea e că această clădire prezintă risc seismic.
Realitatea e că s-au întâmplat tragedii în România, în ultimii ani. De aceea, măsurile pe care le luăm sunt unele ferme. E foarte important ca fiecare dintre noi să trăiască în condiţii de siguranţă.
Sorin Cîmpeanu a vorbit şi despre burse
Sorin Cîmpeanu: Vom discuta şi vom ieşi cu concluzii, domnule primar. Bugetul a fost făcut public aseară. Pentru prima oară, bursele elevilor sunt cuprinse în buget.
Au fost alocate 270 milioane lei la nivel naţional, dintre care jumătate au fost alocate în Bucureşti. Anul acesta există o sumă dublă şi este o premieră.
Bursa minimă va fi de 100 lei. Cuatumul la nivel naţional e de 100 de lei minimum/ elev. Au fost burse şi de 8 lei până ieri. În Bucureşti sunt convins că bursele vor fi peste acest cuantum.”