Joe Biden și Xi Jinping, prima discuție telefonică. Subiectele abordate de cei doi lideri mondiali

Joe Biden și Xi Jinping, prima discuție telefonică. Subiectele abordate de cei doi lideri mondiali

Președinții SUA, Joe Biden, și al Chinei, Xi Jinping, au avut o primă discuție telefonică în care au abordat mai multe subiecte de interes pentru cele două mari puteri ale lumii.

Joe Biden și Xi Jinping au avut o primă discuție telefonică, conform AFP.

Situația din Hong Kong și problema minorității musulmane uigure au fost subiecte de discuție între Joe Biden și Xi Jinping.

Preşedintele american, Joe Biden, a discutat miercuri, pentru prima data, cu omologul său chinez, Xi Jinping. Cei doi au avut o conversație telefonică în cadrul căreia Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cele două probleme.

În cursul conversației, Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la practicile economice neloiale şi coercitive ale Chinei. El a acuzat represiunea din Hong Kong şi încălcările drepturilor omului în Xinjiang, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Pandemia de COVID-19 şi provocările comune reprezentate de securitatea sanitară şi schimbările climatice, au fost alte teme abordate.

Minoritatea uigură internată în lagăre

Conform estimărilor experților, peste un milion de uiguri sunt închişi în lagăre de reeducare politică.

Acest lucru este respins de oficialii chinezi care preferă un alt termen pentru lagăre, „centre de formare profesională”. În opinia lor, acestea au menirea de a asigura un loc de muncă populaţiei musulmane. Astfel, aceasta, susțin autoritățile din Beijing, va fi ținută departe de extremismul religios.

Într-un interviu la CBS, Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite şi China va lua forma unei competiţii extreme. El a asigurat că vrea să evite un conflict între cele două ţări.

Biden și Xi Jinping, primă discuție telefonică

Referitor la liderul chinez, Biden l-a caracterizat drept foarte dur, pentru care democrația nu prezintă interes.

„Este foarte dur. El nu are - şi nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea - el nu are nicio uncie de democraţie în el”, a comentat Joe Biden.

Un responsabil al administraţiei a afirmat că taxele vamale asupra produselor chineze, introduse de președintele Trump, rămân în vigoare deocamdată. Acestea vor fi reexaminate în cadrul unei evaluări a strategiei comerciale americane.

„Nu am luat o decizie cu privire la acest dosar”, a spus el.

„Vor fi schimbări în politica noastră comercială faţă de China, dar acestea nu sunt imediate şi între timp nu eliminăm taxele vamale”, a adăugat el. Oficialul american a subliniat dorinţa Casei Albe de a dezvolta această strategie împreună cu aliaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News