Evenimentul Zilei > International > Joe Biden se detașează complet de diplomația lui Trump
Joe Biden se detașează complet de diplomația lui Trump

Joe Biden se detașează complet de diplomația lui Trump

Democratul a anunțat retragerea sprijinului SUA pentru coaliția saudită din Yemen și a declarat că țara sa nu se va mai "supune" Rusiei.

Pentru „primul său mare discurs” cu privire la noua politică externă a Statelor Unite, Joe Biden a fost franc şi deschis. Noul președinte al Statelor Unite s-a ridicat joi, 4 februarie, împotriva mai multor poziții internaționale majore adoptate de predecesorul său Donald Trump, inițiind o schimbare de ton în ceea ce privește aliații săi istorici și rivalii săi obișnuiți. „America s-a întors, diplomația s-a întors”, a insistat Joe Biden, detaşându-se astfel de sloganul „America first” al lui Trump. „Vom reconstrui alianțele noastre”, a spus el, explicând că americanii ar fi mai bine apărați în întreaga lume. „Le Figaro” face bilanțul marilor anunțuri ale lui Joe Biden.

Sfârșitul sprijinului pentru coaliția saudită din Yemen

În cadrul Departamentului de Stat al țării sale, democratul a pus capăt sprijinului Statelor Unite pentru coaliția saudită din Yemen. „Ne consolidăm eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului din Yemen”, „care a creat o catastrofă umanitară și strategică”, a declarat el. „Acest război trebuie să se termine”, a insistat Biden. „Și pentru a sublinia hotărârea noastră, încheiem tot sprijinul american pentru operațiuni ofensive în războiul din Yemen, inclusiv vânzările de arme”. În acest sens, Joe Biden a confirmat numirea lui Timothy Lenderking, un diplomat experimentat deja în post în Irak și Yemen, ca emisar pentru Yemen.

Concret, Washingtonul va anula controversata vânzare către Riad a „munițiilor de mare precizie”, decisă la sfârșitul mandatului lui Donald Trump. Amintiți-vă că fostul președinte i-a clasificat, cu câteva săptămâni în urmă, pe rebelii Houthi susținuți de Iran ca fiind „organizație teroristă”. Donald Trump, care a avut relații privilegiate cu Regatul Arabiei Saudite și cu controversatul său prinț moștenitor Mohammed Ben Salman, va observa, așadar, din reședința sa din Mar-a-Lago bulversarea echilibrului din Orientul Mijlociu, în timp ce Middle East Eye consideră decizia lui Joe Biden ca „o schimbare politică majoră care ar putea schimba cursul conflictului”.

 Tăcere cu privire la Iran

În ceea ce privește Iranul, Joe Biden a rămas tăcut, în timp ce negocierile dintre Washington și Teheran sunt iminente pentru a salva acordul nuclear iranian din care Donald Trump ieşise. Acordul rămâne o „prioritate maximă” pentru Casa Albă.

Împotriva Chinei, fără anunțuri, dar un președinte hotărât

Președintele Biden și-a arătat, de asemenea, hotărârea de a contracara China. Statele Unite trebuie „să fie acolo în fața avansului autoritarismului, în special a ambițiilor în creștere ale Chinei”, a spus el. Niciun proiect concret nu s-a aflat.

Statele Unite nu se vor mai „supune” Rusiei

Joe Biden s-a pronunțat și împotriva „dorinței Rusiei de a ne slăbi democrația”. „I-am spus clar președintelui Putin, într-un mod foarte diferit de predecesorul meu, că momentul în care Statele Unite se supuneau actelor ruseşti agresive, interferențelor în alegerile noastre, piratajelor informatice, otrăvirii cetățenilor săi s-a încheiat”, a adăugat el.

Biden îl susține pe adversarul rus Aleksei Navalnîi, condamnat pe 2 februarie la o pedeapsă grea cu închisoarea. „El a fost luat drept ţintă, vizat pentru că a denunţat corupția. El trebuie eliberat imediat și necondiționat”, a spus Joe Biden, amenințând țara lui Vladimir Putin cu sancțiuni. Nu a fost menționată încă nicio măsură concretă

Soldații americani vor rămâne în Germania

Al 46-lea președinte al Statelor Unite a confirmat, de asemenea, că va „opri” retragerea parțială a trupelor americane din Germania, fiind momentul unei „revizuiri globale a posturii” forțelor desfășurate în străinătate, încredințată ministrului Apărării Lloyd Austin. La cea vreme, Donald Trump considerase că contribuțiile financiare ale națiunii Angelei Merkel la NATO erau insuficiente și ceruse retragerea a aproximativ 9.000 de oameni.

Birmania sub presiune

De asemenea, Joe Biden a ţinut să le transmită un mesaj clar militarilor birmani, responsabili pentru o lovitură de stat împotriva lui Aung San Suu Kyi: „Într-o democrație, forța nu poate fi folosită împotriva voinței poporului”, a spus el, după ce le-a cerut conducătorilor militari să renunțe la putere.

America și „conducerea sa morală”

În cele din urmă, Joe Biden a insistat asupra „conducerii morale” a Statelor Unite pe scena internațională, anunțând primirea de anul viitor a 125.000 de refugiați în cadrul programului de relocare, o creștere de opt ori mai mare față de 15.000 admişi anul acesta, cel mai scăzut nivel istoric. Președintele democrat anunțase deja eliminarea interdicției de acces pe teritoriul american pentru cetățenii țărilor cu majoritate musulmană în momentul învestirii sale în funcţie.

Articol de Steve Tenré

https://www.lefigaro.fr/international/etats-unis-joe-biden-rompt-totalement-avec-la-diplomatie-de-trump-20210205

Traducere: Rador