Moment istoric în lupta cu Covid-19. Este vorba de numărul dozelor de vaccin administrate
- Daniel Magureanu
- 4 februarie 2021, 14:56
Moment istoric în lupta cu Covid-19. Conform unei statistici de ultimă oră, sistemele sanitare naţionale au administrat la nivel mondial 103,8 milioane de doze de vaccin antiCovid-19.
Moment istoric în lupta cu Covid-19. Cifra depăşeşte numărul cazurilor de Covid-19 confirmate la nivel mondial, adică 103,3 milioane.
Diferenţa de 500.000 a fost confirmată de datele furnizate de ministerele sănătăţii din întreaga lume. Totodată, această bornă a fost salutată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Pentru că este nevoie de două doze pentru o imunizare deplină, cele 103,8 milioane de persoane nu sunt imunizate. Doar 11 milioane de persoane au primit şi rapelul.
Moment istoric în lupta cu Covid-19
SUA sunt ţara care a administrat cel mai mare număr de doze de vaccin, 32 de milioane. Pe locul 2 este China, cu 24 de milioane. Uniunea Europeană (13,5 milioane) şi Regatul Unit (10 milioane) completează topul.
Israel este singura ţară din lume unde peste jumătate din populaţie a primit cel puţin prima doză de vaccin (58%). Pe locul 2 regăsim Emiratele Arabe Unite (34%), Seychelles (31%) şi Regatul Unit (15%).
În cele mai bogate 50 de ţări ale lumii au fost folosite 70% din numărul total de vaccinuri administrate până acum. În cele mai sărace 50 de ţări din lume procentul este 0,1%.
Ce se întâmplă cu vaccinul Moderna
„42.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge mâine (n.r. – vineri, 5 februarie) la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară Cantacuzino. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare. În perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.
Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului Cantacuzino este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Eficacitatea BioNTech Pfizer şi Moderna
În această dimineață, a început administrarea de vaccinuri Moderna, din cele două tranșe sosite până în prezent în România.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași.
Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, se arată pe vaccinare-covid.gov.ro.