Fost șef DNA despre achitările din instanță: „Sunt cel mai mare rebut profesional pentru un procuror”
- Ionel Sclavone
- 3 februarie 2021, 14:08
Un fost șef al DNA, procurorul pensionar Călin Nistor, apreciază că numărul mare de achitări în instanță, din dosarele de corupție nu vor scădea în perioada următoare.
Numărul de achitări din dosarele DNA aflate pe rol, în instanță nu se va reduce prea curând.
DNA va continua să se confrunte cu o rată mare de achitări în dosarele trimise în instanță. Estimarea aparține fostului șef interimar al DNA, Călin Nistor. În prezent pensionar, Călin Nistor (foto) acuză lipsa de profesionalism a foștilor săi colegi. În opinia sa, aceștia nu au fost capabili să trimită în instanțe dosare bazate pe probe solide. Totodată, fostul șef al DNA susține că vina aparține și procurorilor ierarhic superiori care nu verifică rechizitoriile așa cum ar trebui.
El a făcut aceste dezvăluiri într-un interviu acordat postului Aleph News.
„Nu e prima oară când spun, pentru mine, achitările sunt cel mai mare rebut profesional pentru un procuror. Trebuie să ai grijă, la momentul în care formulezi acuzații și trimiți o persoană în judecată. Trebuie să stabilești, dincolo de orice dubiu că există probe suficiente și legal administrate care să impună trimiterea în judecată. Trimiterea în judecată a unei persoane are consecințe grave asupra acelei persoane”, a explicat procurorul pensionar.
El a arătat că cei trimiși în judecată își pot pierde locul de muncă sau pot fi suspendați din funcție. De aceea este foarte nevoie ca un procuror să cântărească foarte bine decizia. Potrivit spuselor sale, în cazul în care nu există suficiente probe, dosarul ar trebui clasat.
Numărul de achitări în dosarele DNA din instanță nu vor scădea
În acest context, Călin Nistor a comentat numărul mare de achitări în dosarele DNA. Fostul procuror a apreciat că acestea nu vor scădea în perioada următoare.
„Și, din păcate, eu spun că numărul achitărilor nu va scădea substantial nici în următoarea perioadă de timp. Știu ce s-a trimis în judecată, știu că unele cauze nu vor avea nici o șansă să treacă de filtrul judecătorului”, a arătat Călin Nistor.
Conform acestuia, din acest motiv, pentru a nu fi trimise în judecată dosare „subțiri”, este nevoie de un control ierarhic eficient.
Atunci când exerciți funcția de procuror ierarhic, trebuie să exerciți un control ierarhic eficient. Pentru că ajungem la situații de natura celor 52 de procente. În Marea Britanie, Irlanda, procentul de achitari în cazuri de corupție e undeva între 7 și 9%. În Germania, pe la 2%. În Franța, e undeva între 6 si 7%. În Italia, e ceva mai mare (10-15%). Eu cred că în cazurile de corupție, un procent de achitari între 10 și 12% este un procent rezonabil”, a mai spus fostul procuror.