Șeful Biroului de Imigrări Caraș-Severin, reținut de DIICOT pentru trafic de migranți
- Emma Cristescu
- 4 iunie 2024, 11:18
Update.
Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) au declarat că se delimitează de orice acţiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanţă cu legea. Aceștia au mai spus că permanent conducerea IGI şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au organizat activităţi de consilieri şi de prevenţie a corupţiei la nivelul tuturor structurilor subordonate.
„Precizăm că instituţia noastră se delimitează ferm de orice acţiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanţă cu legea şi aduc atingere valorilor acesteia. De fiecare dată, atunci când situaţia a impus, unitatea noastră a sesizat organele de parchet competente cu privire la posibile infracţiuni”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări.
Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost săltat şi dus la audieri, în contextul zecilor de percheziţii desfăşurate de DGA, DIICOT şi DNA Timișoara. Acesta este suspectat că a constituit un grup infracţional organizat şi de trafic de migranţi.
Vali Mitruș a fost săltat
Vali Mitruş a fost ridicat de la locuinţa sa, urmând să fie audiat la sediul sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Timiș. Conform anchetatorilor, aproximativ 40 de persoane vor fi audiate în acest caz.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Timiș fac marţi dimineaţă 67 de percheziţii în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi în Bucureşti, într-un dosar penal vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor. În legătură cu acest caz, şi DNA desfăşoară 7 percheziţii, inclusiv la două instituţii publice.
O stare de pericol la adresa securității naționale
Anchetatorii au anunțat că a fost generată „o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”. Au obţinut avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh. Pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro. Cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul cerut era mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoană, potrivit Știripesurse.
Ce spun anchetatorii
„Activitatea infracțională s-a desfășurat pe șase paliere, respectiv: unul format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora și care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste și actuale cadre ale MAI, un palier constituit din reprezentanții de drept și de fapt ai unor firme din județul Caraș-Severin racolate în același scop infracțional iar ultimele două paliere formate din alți membri ai grupului de crimă organizată, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietate lor ca locație pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalți ocupându-se de transportarea și transferarea migranților sosiți în România cu intenția de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE”, au spus anchetatorii.