Austria și Polonia spun că nu-și vor inocula bătrânii cu vaccinul AstraZeneca

Austria și Polonia spun că nu-și vor inocula bătrânii cu vaccinul AstraZeneca

Atât Viena cât și Varșovia au declarat că numai persoanele mai tinere vor beneficia de vaccinul anti-COVID-19 al grupului farmaceutic anglo-suedez.

Austria și Polonia spun că nu-și vor inocula bătrânii cu vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca. Luni, Comisia Naţională de Vaccinare a Austriei a recomandat administrarea vaccinului AstraZeneca/Oxford numai persoanelor cu vârste între 18 şi 65 de ani.

„Datele privind imunitatea şi securitatea sunt comparabile cu cele ale oamenilor mai tineri”. „Dar din cauza dimensiunii reduse a eşantionului nu putem confirma cu siguranţă eficacitatea pentru această grupă de vârstă”, explică comisia austriacă.

Totuși, vaccinul AstraZeneca poate fi inoculat persoanelor cu vârste de peste 65 de ani doar în cazul unor probleme logistice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adică probleme care ar împiedica administrarea celorlalte două vaccinuri autorizate în UE,  BioNtech/Pfizer şi Moderna.

La rândul ei, Polonia  a anunțat că va administra vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca persoanelor vârstnice.

Austria și Polonia spun că nu-și vor inocula bătrânii cu vaccinul AstraZeneca. Autoritățile invocă insuficiente garanții pentru securitatea persoanelor de peste 65 de ani

O decizie finală va fi luată la recomandarea Consiliului Medical de pe lângă prim-ministru.

„Dacă vorbim despre decizia Consiliului Medical, o aşteptăm în zilele sau chiar orele următoare. Însă este clar că persoanele vârstnice nu vor fi vaccinate cu acest vaccin”, a spus Michal Dworczyk, responsabil guvernamental pentru programul de vaccinare.

„Aşteptăm o recomandare clară de la Consiliul Medical şi apoi vom lua o decizie”, a adăugat Dworczyk.

Polonia aşteaptă primele livrări de vaccinuri de la AstraZeneca în jurul datei de 9 februarie.

Până în prezent, în țară au fost administrate aproape 1,2 milioane de doze de vaccin, majoritatea de la Pfizer/BioNTech, scrie Agerpres. Peste 200.000 de persoane au primit deja ambele doze.

Deocamdată au fost vaccinaţi 94% dintre medici şi 80% dintre rezidenţii căminelor pentru vârstnici. Dworczyk  s-a plâns de ritmul livrărilor de vaccinuri.

Polonia urma să primească în jur de 9 milioane de doze în primul trimestru, dar numărul real va fi probabil mai aproape de 6 milioane, a afirmat el.