Pericol pentru copii, la reluarea cursurilor. Se poate repeta tragedia de la Matei Balș
- Andreea Vlad
- 31 ianuarie 2021, 22:44
Pe 8 februarie urmează să se redeschidă școlile cu prezența fizică a elevilor. Însă 35% dintre clădiri nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Copiii se întorc în școli nesigure.
Școli fără autorizație de incendiu! Într-o intervenție la Digi 24, duminică seara, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a asigurat că școlile se redeschid în principiu pe 8 februarie. Este o decizie în conformitate cu datele epidemiologice valabile în acest moment. Însă decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Este data când sunt programate o analiză și o ședință a IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență). Va fi o decizie asumată, a asigurat ministrul. Acesta a precizat că aproape în toată Europa s-a decis reluarea școlilor cu prezență fizică.
Însă un motiv real de îngrijorare, mai ales în contextul tragicului incendiu de la Institutul Matei Balș, este situația precară a dotării școlilor în caz de incendiu. Ministrul Educației a admis că, în prezent, 35% dintre școli și clădirile aferente (cantine școlare, internate etc.) nu dețin avizele necesare de la ISU. Ministrul Educației a recunoscut că aceasta este situație, dar a remarcat că autoritățile locale sunt principalul factor responsabil pentru verificarea situației avizelor de incendiu.
Ministrul Educației a fost redus la tăcere timp de un minut
Totuși, chestionat de realizatorul Marius Pancu de ce nu s-a făcut nimic pentru a remedia situația, mai ales că școlile sunt închise de câteva luni din cauza pandemiei, demnitarul a fost redus la tăcere. La propriu, căci a rămas fără replică timp de un minut, vădit încurcat. Inițial a declarat că "toți suntem vinovați", însă la insistențele jurnalistului, a fost forțat să devină mai nuanțat. "Suntem vinovați și noi, cei care activăm în mediul educațional. Cu toții suntem vinovați, de la Executiv la Legislativ, autorități locale, minister".
Dascălii vor fi vaccinați cu serul COVID-19 al AstraZeneca
Se reiau școlile cu profesorii nevaccinați? Referitor la situația cadrelor didactice care nu au fost încă vaccinate, un număr foarte mare, Sorin Cîmpeanu a precizat că dascălii se află în fruntea listei cu personal esențial, însă numărul dozelor e un factor limitativ. Ministrul a asigurat că de îndată ce vor începe livrările vaccinului AstraZeneca, cadrele didactice sunt prioritare la vaccinare. Vaccinului AstraZeneca a fost aprobat săptămâna trecută de Agenția Europeană a Medicamentului. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că profesorii vor avea o linie separată la vaccinare. "Este o prioritate sistemică pentru personalul din Educație".