După Brexit, Londra vrea să adere la Tratatul Comercial Transpacific

După Brexit, Londra vrea să adere la Tratatul Comercial Transpacific

Marea Britanie a anunțat că va solicita oficial aderarea la Tratatul Comercial Transpacific (TPP), care reunește 11 țări din Asia și de pe continentul american. Regatul Unit a părăsit piața unică europeană cu ocazia Brexitului.

După Brexit, Londra vrea să adere la Tratatul Comercial Transpacific. Cum ar veni, dintr-o uniune comercială în alta. La o lună de la ieșirea de pe piața unică a UE, Londra va aplica pentru Tratatul Comercial Transpacific,

Ministrul britanic al comerțului internațional, Liz Truss, va formaliza luni această cerere pentru ca Londra să adere la TPP. Tratat care include deja Australia, Canada, Chile, Japonia, Mexic și Vietnam.

Negocierile dintre Londra și partenerii TPP vor începe în acest an, a adăugat Departamentul pentru Comerț Internațional al Regatului Unit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițiativa vine la un an după ce Londra  a părăsit oficial UE, la sfârșitul lunii ianuarie 2020. După 47 de ani de relații furtunoase cu blocul comunitar, scrie France 24.

Londra a beneficiat apoi de o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020. Timp în care britanicii au continuat să aplice standardele UE înainte de a părăsi piața unică și uniunea vamală europeană.

Acorduri post-Brexit

Un acord de liber schimb a fost încheiat la sfârșitul lunii decembrie, după negocieri dure, între Londra și Bruxelles pentru a-și reglementa relațiile după ruptura lor istorică.

Câștigând un punct de sprijin în Asia, Londra a semnat anterior un prim acord comercial bilateral post-Brexit cu Japonia în octombrie. În decembrie, a semnat un alt acord de liber schimb, de data aceasta cu Singapore, o importantă platformă financiară și comercială, membră a ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est) și TPP.