Dezvăluiri din interior. Medicii de la Matei Balș au identificat pericolul, dar nu poate fi îndepărtat
- Daniel Magureanu
- 31 ianuarie 2021, 14:40
Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș, a fost de gardă în pavilionul care a luat foc chiar cu o noapte înainte de tragedie şi susţine că pericolul care a declanșat tragedia de la Matei Balș se regăsește în toate spitalele româneşti.
Riscul incendiilor în spitale şi soluţia lui Adrian Marinescu, medic la Matei Balş. Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, acesta a dezvăluit sâmbătă seara că problemele de la Matei Balş s-au înmulţit în acest an. S-a ajuns aici din cauza suprasolicitării pe fondul pandemiei de coronavirus.
Lipsa de personal a jucat la rândul ei un rol important în tragedia de la Matei Balş, din cauza căreia au murit 6 oameni. „N-aş spune că merg cu frică la spital. Când faci meseria de medic nu te gândeşti la frică sau teamă. Ceea ce s-a întâmplat este de nedescris.
Sigur că o să fie ancheta. Putem discuta că există un număr mic de spitale de Sars-Cov-2. În saloane cu două, trei paturi, cam doi, trei pacienţi au nevoie de oxigen.
Riscul incendiilor în spitale şi soluţia lui Adrian Marinescu, medic la Matei Balş
În aer este o concentraţie foarte mare de oxigen. Practic, la o orice scânteie se poate întâmpla… Mă gândeam că poate ar fi necesar să nu internăm pacienţii cu forme grave de Covid-19 într-un singur loc, într-o singură cameră.
M-aş gândi la nivelul de oxigen în general. E clar că existau avizele (n.r. – avizele ISU). La Matei Balş întotdeauna a fost o preocupare pentru asta. Prizele de la Matei Balş au fost verificate chiar înainte cu o săptămână.
Să ne gândim la concentraţia mare de oxigen... Cum să nu mai existe acest risc. Şi când ceilalţi colegi spun că s-ar putea întâmpla şi altădată, la asta se refereau.
Sigur că se poate întâmpla (n.r. – un nou incendiu ca acesta de la Matei Balş). Nu ne gândim ca la un lucru iminent... Vorbim despre un aparat care să detecteze concentraţia de oxigen în aer…
În 2021 au fost mai multe probleme ca în 2020 la Matei Balş
Sigur, poate fi un sistem de alarmă şi deschizi geamul. Dar iarna nu o poţi face. Soluţia este să nu ai atât de multe surse de oxigen într-un singur loc.
Orice scânteie poate să ducă din păcate la un astfel de lucru. E adevărat că în cazul pacienţilor care stau nemişcaţi, lucrurile stau altfel (n.r. – referitor la pacienţii cărora le era frig). Am semnalat peste tot unde s-a putut acest aspect. De când a început sezonul rece s-au făcut diverse note.
Au fost şi anul trecut probleme, dar parcă în acest an, lucrurile au stat mai rău. Personalul de la Matei Balş este insuficient cam de când a început pandemia. Sper ca din toate aceste lucruri să ajungem la nişte soluţii concrete. Riscul niciodată nu va fi zero, dar să fie un risc cât se poate de mic”, a spus Adrian Marinescu la Antena 3.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat recent că în cazul incendiului de la Matei Balș, consumul mare de oxigen a reprezentat un factor mare de risc.