Exclusiv. Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Azi, Kiseleff 45

Exclusiv. Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Azi, Kiseleff 45

Șoseaua Kiseleff din Capitală, cu ale sale imobile - multe de patrimoniu -, ridicate în secolul trecut, este pe cale să fie transformată într-un bulevard modern. Case vechi, boierești, sunt lăsate în paragină până când timpul sau lama buldozerelor le pune la pământ. Apoi se ridică un ansamblu din care se câștigă mult bănet. 

Exclusiv. Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Azi, Kiseleff 45.

Copacii  de pe acele proprietăți, aparent abandonate, sunt în pericol de a fi tăiați pentru a face loc noilor construcții. În foarte multe cazuri, totul se petrece la adăpostul unor autorizații de defrișare a pomilor, de demolare a ruinelor imobilelor si, mai apoi, de construcție a unor blocuri noi, documente eliberate de Primăria Capitalei

Astăzi, vă prezentăm un nou caz de distrugere a istoriei arhitecturale a zonei, o arteră elitistă a Bucureștiului: Kiseleff 45, unde proprietarii au distrus un monument istoric - copia în miniatură a Grădinilor de la Versailles -, și vor cu orice preț să demoleze și două case pentru a permite ridicarea unui bloc.

Blocuri cu trei etaje pe locul monumentului istoric Grădinile Versailles   

În curtea acestui imobil a existat, la un moment dat, o moștenire urbanistică pe cât de frumoasă, pe atât de valoroasă: copia în miniatură a Grădinilor de la Versailles. Acum, din acea zonă verde unică în țară, ce se întindea pe o suprafață de 11.600 mp, au rămas doar fotografiile care amintesc de existența ei. 

Nu a contat că a fost vorba de o zonă verde, aflată în categoria monumentelor istorice din zona protejată Averescu, căreia nu numai că nu i se putea schimba destinația de construire, dar nu putea fi demolată! Cu toate acestea, în 2015, copia în miniatură a grădinii franțuzești de la Versailles a fost distrusă complet, cu tot cu bazinul central, de cupele excavatoarelor și de lama bildozerelor. Cum a fost posibil acest lucru? 

Primăria lui Sorin Oprescu a avizat demolarea clădirii de pe Kiseleff 45

Firește, distrugerea s-a produs în baza unei autorizații de demolare emisă la data de 27 iulie 2014 de Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Sorin Oprescu. Același primar general care, în 2010, a autorizat și demolarea ilegală a fostului Restaurant al Casei Regale ”Flora”, imobil aflat pe Kiseleff, la numărul 39, caz despre care Evenimentul zilei a scris într-un episod anterior. 

La câteva luni după eliberarea autorizației de demolare a grădinii, cu tot cu bazin, Consiliul General al Municipiului București emite, pentru locul respectiv (n.r. Kiseleff 45-45A), și  autorizația de construcție a unui bloc cu trei etaje. (30 septembrie 2014).

Incendiu provocat pentru a distruge casele vechi de 100 de ani

A urmat un lung șir de contestații în care s-au implicat tot felul de organizații, demersuri în urma cărora magistrații Curții de Apel București au anulat definitiv și irevocabil autorizația de demolare a celor două imobile aflate în pericol de a fi rase de pe suprafața pământului. Două case alăturate copiei în miniatură a Grădinilor de la Versailles, imobile construite în perioda interbelică, în anii 1920 și 1927, pe vremea lui Carol al II-lea. Conform tiparului clasic, aplicat și în alte cazuri similare, a urmat un incendiu, despre care presa a scris la vremea respectivă că ar fi fost provocat pentru a disruge cu intenție clădirile. 

Situație incertă chiar și după atâția ani

Printre contestatarii acestui proiect urbanistic care vizează celebra arteră elitistă din zona 0 a Capitalei, s-a aflat și Nicușor Dan, la acea vreme președinte al Asociației ”Salvați Bucureștiul”. El a inițiat un proces în urma căruia cele două imobile ridicate în perioada interbelică (n.r. Kiselef 45 și 45A) au fost, cel puțin până acum, salvate. Nu însă și grădina franțuzească. 

Nici acum, după atâția ani, situația în aceat caz nu e pe deplin lămurită pentru că, rând pe rând, toate deciziile instanței au fost contestate și atacate cu recurs de părțile implicate. 

Se pregătește ridicarea unei alte construcții pe șoseaua Kiseleff 45

La mai bine de cinci ani distanță de luarea acelor decizii, care au văduvit istoria arhitecturală a Capitalei de existența unui monument istoric unic și au pus în pericol două imobile ridicate acum 94 de ani și, respectiv, 101 ani, numele lui Nicușor Dan este, din  nou, alăturat celebrului caz Kiseleff 45 - Grădinile Versailles. De astă dată nu din postura de activist, ci din cea de primar general al Capitalei. Edilul-șef și-a suspendat un subaltern pe care l-a considerat vinovat de emiterea unui aviz de defrișare a zeci de copaci care ar sta în drumul proiectului de ridicare a unui bloc.

Defrișări a zeci de copaci avizate și apoi oprite. Director din Primăria Capitalei, suspendat

Recent, Nicușor Dan a aflat că pentru acea zonă s-a emis un aviz pentru defrișarea a 22 de copaci - majoritatea arțari și frasini, aflați pe strada Clucerului numerele 60-70, 72 și 72A, practic în continuarea terenului de pe Kiseleff 45 și 45A. Cel care a semnat acest document a motivat că doi dintre arbori ar fi fost uscați, iar 20 în declin biologic. 

Considerat vinovat de felul în care a gestionat situiația în acest caz în care s-a emis aviz de defrișare pentru zeci de pomi, directorul interimar al Direcției de Mediu din Primăria Capitalei a fost suspendat de primarul general Nicușor Dan. 

În opinia primarului general aceste defrișări despre care se spune că au fost oprite, ar avea legătură cu construirea unor blocuri cu patru etaje pe locul une s-au aflat, în miniatură, grădinile de la Versailles, demolate în 2015. 

Casele vechi stau pe terenuri de mii sau zeci de mii de metri pătrați, extrem de valoroase 

Iată că, șoseaua Kiseleff, o arteră pe care în perioada interbelică au fost ridicate construcții ce în timp au căpătat valoare istorică arhitecturală și de patrimoniu, este în mijlocul unei dispute fără sfârșit cu mize de zeci de milioane de euro. În acest război, istoria este înghițită de molozul ruinelor clădirilor ”vânate” de rechinii imobiliari pentru terenurile de mii sau zeci de mii de metri pătrați pe care au fost ridicate. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News