Londra, depopulată de COVID și Brexit

Londra, depopulată de COVID și Brexit

Potrivit unui studiu recent, capitala britanică a pierdut 700.000 de locuitori, de la carantina din martie, ca urmare a pandemiei și a ieșirii din UE.

Londra depopulată de astăzi diferă dramatic de imaginea celei de ieri. O metropolă dinamică, multiculturală, excentrică, în care o mulțime de oameni – britanici sau străini – își căutau norocul.

Pandemia și Brexit au făcut țăndări această imagine. Din martie până azi, populația a scăzut cu 8%. Este prima dată în ultimii 30 de ani când populația Londrei scade.

Capitala, care număra 9 milioane de locuitori în 2019, a pierdut 700.000 dintre ei, arată un studiu realizat de Economic Centre for Excellence. Declanșatorul fenomenului a fost prima carantină, instituită pe 23 martie 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

În marea majoritate, este vorba de străini. În special muncitori necalificați sau puțin calificați, din restaurante, cafenele, hoteluri, divertisment. Aceste sectoare au fost cele mai dur lovite de restricțiile anti-COVID.

Potrivit primăriei, citate de Le Point, pierderile se ridică în 2020 la 44 de miliarde de lire sterline. Adică aproape 50 de miliarde de euro. Motivul este scăderea ratei de creștere economică cu 9%.

Rata șomajului oficial a urcat de la 4,3% la 6%.

Nici Brexitul nu este străin de Londra depopulată de astăzi. Speriați de perspectiva ieșirii din UE pe 1 ianuarie 2021, numeroși profesioniști din City, veniți din Uniunea Europeană – finanțiști, avocați, contabili, subantreprenori – au plecat.

Serviciile finaciare, neacoperite de acordul comercial încheiat cu UE, sunt suprataxate. Intrarea în vigoare a unui permis de sejur cu puncte a fost și ea un factor descurajant pentru cetățenii europeni.

Efectele acestui exod se resimt mai ales în domeniul imobiliar. Închirierile au scăzut cu 25-50%. Pancartele verzi, cu „De vânzare” au reapărut în cartierele șic, părăsite de cumpărătorii străini.

Ajutorul generos al statului pentru angajați și persoanele independente și scutirile fiscale nu au frânat depopularea.

Foștii londonezi s-au orientat mai ales către comitatele liniștite din sudul Angliei.

Tony Travers, de la London School of Economics, încearcă să dedramatizeze studiul. El subliniază că New York-ul și Parisul au cunoscut un fenomen asemănător.

„Mulți vor reveni, deoarece Londra și-a păstrat atu-urile importante: economia deschisă, imigrația diversă, absența ghetourilor, mâna de lucru poliglotă și calificată. Dovada sunt firmele high tech americane care nu au plecat.”

Travers subliniază și că reducerea așteptată a imigrației europene a fost compensată de nou-veniți din India, China, Oceania.

În plus, dictatura instituită de China în Hong Kong se așteaptă să aducă în Marea Britanie un val de refugiați.

Alții privesc partea pozitivă a fenomenului, într-o capitală suprapopulată, care a mizat prea mult pe cartea profitului.

Un expert imobiliar londonez a declarat pentru Financial Times:

„Ritmul infernal de expansiune nu mai putea continua. O arătau disfuncțiile din infrastructură, educație, sănătate sau administrația locală.