Brexit. Londra și UE, dușmanii care s-au împăcat pentru 1.000 de miliarde de euro pe an

Brexit. Londra și UE, dușmanii care s-au împăcat pentru 1.000 de miliarde de euro pe an

Uniunea Europeană și Marea Britanie au încheiat, joi, un acord cu privire la viitoarele lor relații comerciale, eliminând astfel perspectiva unui divorț haotic, la sfârșitul unei telenovele care a dat o lovitură severă proiectului de unitate europeană.

Acest divorț amiabil între Uniunea Europeană și Regatul Unit, obținut cu cleștele după zece luni de negocieri epuizante, parafează, după aproape jumătate de secol, sfârșitul unui mariaj cu scântei între cei doi parteneri.

Cu toate acestea, deoarece acesta este un acord între diplomați, conținutul său este încă secret. Totuși, anumite linii mari au fost făcute cunoscute.

Textul acordului este foarte lung. Mai multe surse vorbesc despre peste 1.200 de pagini. Cu anexele, se ajunge la peste 2.000 de pagini. Este cel mai mare acord comercial încheiat vreodată de Uniunea Europeană. Blocul comunitar nu a avut niciodată un acord atât de cuprinzător cu un alt partener comercial, scrie Ouest-France.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru a fost mult facilitat de faptul că britanicii au aplicat legislația europeană până acum. Cele două părți știau, de asemenea, miza economică din spatele acordului: aproape 1000 de miliarde de euro de schimburi comerciale anuale.

Comisia Europeană a dezvăluit joi, liniile generale ale parteneriatului economic și comercial încheiat cu Regatul Unit, care stabilește un cadru pentru relațiile viitoare dintre cei doi parteneri de la 1 ianuarie, scrie. Dar ce conține acest acord post-Brexit?

 Bunuri

Acordul garantează comerțul fără tarife vamale sau cote pentru „toate bunurile care respectă regulile de origine corespunzătoare”. Nemaivăzut într-un acord comercial. Companiile britanice își păstrează astfel accesul la imensa piață unică europeană de 450 de milioane de consumatori. Și firmele europene la cei 66 de milioane de britanici.

Acest acord fără precedent face posibilă evitarea unei întreruperi a lanțurilor de producție, care ar fi fost foarte problematică pentru anumite sectoare, cum ar fi cel auto, scrie France 24.

Concurență

Marea Britanie și UE sunt angajate să ofere condiții de concurență echitabile „prin menținerea unor niveluri ridicate de protecție în domenii precum protecția mediului, combaterea schimbărilor climatice și stabilirea tarifelor carbonului, drepturile sociale și ale muncii, transparența fiscală și ajutorul de stat”.

Dacă una dintre cele două părți nu își îndeplinește obligațiile în acest domeniu, va fi posibil să se ia „măsuri corective”, cum ar fi tarifele vamale.