Din grijă pentru transparenţă, deputaţii europeni vor putea consulta contractul UE cu BioNtTech/Pfizer
- Cristi Buș
- 20 ianuarie 2021, 01:02
Din grijă pentru transparenţă, deputaţii europeni vor putea consulta contractul UE cu BioNtTech/Pfizer
Deputaţii europeni vor putea consulta contractul UE cu BioNtTech/Pfizer. Firmele BioNTech şi Pfizer au acceptat cererile Comisiei Europene de a face contractul cu ea disponibil să fie citit de eurodeputaţi, a anunţat marţi în Parlamentul European comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Dezbaterea privind lipsa de transparenţă a acordurilor încheiate între UE şi societăţile farmaceutice pentru rezervarea a miliarde de doze de vaccinuri candidate contra coronavirusului pentru cele 27 de state membre a animat şedinţa plenară în cursul dimineţii.
Europenii insistă de o vreme asupra importanţei accesului la informaţii esenţiale din aceste contracte încheiate de Comisie în colaborare cu cei 27: preţurile, clauzele de responsabilitate în caz de probleme, livrările trimestriale la care s-au angajat firmele, drepturile de proprietate intelectuală etc.
Comisia a încheiat contracte de achiziţie anticipate de vaccinuri, un fel de "precomandă" în numele statelor membre, cu 6 companii (sau duo-uri) şi negociază în continuare cu altele. Dar aceste contracte sunt confidenţiale.
Din grijă pentru transparenţă, deputaţii europeni vor putea consulta contractul UE cu BioNtTech/Pfizer
La insistenţa aleşilor, compania germană CureVac a acceptat săptămâna trecută să pună la dispoziţia lor, într-o sală de lectură, contractul său cu Comisia. Este prima societate care o face, dar ea ar trebui urmată de duo-ul BioNTech-Pfizer, dezvoltatorul primului vaccin autorizat în UE, potrivit spuselor comisarului Kyriakides.
Ea nu a precizat dacă contractul va fi vizibil în integralitatea sa. Or, în documentul CureVac, numeroase pasaje esenţiale sunt barate cu negru, ceea ce mai mulţi eurodeputaţi au criticat cu virulenţă.
"Nu există argumente care să poată justifica lipsa de transparenţă. Aceste achiziţii sunt plătite din bani publici", a lansat Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew (centrist, liberal) din Parlament.
Marc Botenga, aplaudat după ironii
Belgianul Marc Botenga (PTB, stânga) a fost aplaudat când a felicitat ironic Comisia pentru că a "lăsat compania să decidă ce pot citi deputaţii". "Aţi privatizat transparenţa, trebuia s-o faceţi", a punctat el, acuzâd executivul european că se pleacă în faţa lobby-urilor farma. În mare parte "din fonduri publice s-au plătit cercetarea&dezvoltarea, care au plătit capacităţile de producţie", a susţinut el.
"Această opacitate este o insultă la adresa democraţiei", a estimat la rândul lui Philippe Lamberts, copreşedinte al grupului Verzii/ALE. El a amintit că legitimitatea decidenţilor este dată de delegarea din partea cetăţenilor, a căror adunare reprezentativă este Parlamentul.
"În afara preţurilor, este crucial să se ştie cine va fi răspunzător în caz de efect negativ sau de probleme provocate de vaccinuri, laboratoarele sau autorităţile publice? "Nu ştim nimic despre asta".
Comisarul Kyriakides a susţinut că executivul european este "100% pentru transparenţă", dar nu poate dezvălui informaţii confidențiale din contracte fără acordul companiei respective. Cât despre răspundere, "în autorizarea condiţionată de punere pe piaţă, ea este în sarcina deţinătorilor şi producătorilor", a adăugat ea.
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/fmatei