Statul Paralel al lui Obama lăsat în izmene - Trump declasifică tot

Statul Paralel al lui Obama lăsat în izmene - Trump declasifică tot

Președintele Trump îndeplinește în ultimele zile de mandat una dintre puținele sale promisiuni rămase nerespectate. Declasifică documentele afacerii RussiaGate și ale Scandalului Ucraina.

Statul Paralel al lui Obama va fi expus în totalitate.

Notele de serviciu care încep să fie publicate de vineri conțin audieri FBI și rapoarte de evaluare a surselor umane pentru doi dintre principalii informatori din dosar: fostul spion MI6 Christopher Steele și universitarul Stefan Halper.

Documentele FBI și ale Departamentului de Justiție detaliază fisurile anchetei și identifică momentul în care FBI a înțeles prima dată că dosarul Steele este problematic, au declarat surse guvernamentale pentru Just the News.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a fabricat o țintă falsă

Printre dezvăluirile bombă, Steele recunoaște că a încălcat acordul de confidențialitate cu FBI. El a furnizat detalii presei cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Motivul? A urmărit să contracareze ultimele dezvăluiri în scandalul e-mail-urilor lui Hillary Clinton, care periclitau șansele de victorie ale Democratei.

Această mărturisire a fost făcută de Steele încă din toamna lui 2017, când a fost audiat de FBI.

Steele a fost angajat de Clinton pentru a căuta informații care să-l lege pe Trump de influența rusă.

Fostul spion MI6 a spus agenților că decizia fostului director FBI, James Comey, de a redeschide în toamna lui 2016 ancheta privind e-mail-urile lui Clinton l-a determinat să divulge elemente din dosar.

Spionul „patriot”

Rezumatul audierii FBI demonstrează că Steele îi era loial lui Clinton și nu îl plăcea deloc pe Trump. Fostul spion era convins că o președinție a lui Trump ar fi fost negativă pentru țara sa natală. De aceea, a decis să se amestece în alegerile americane, inclusiv divulgând informații presei.

Scurgerile de informații, care au dus la concedierea lui Steele ca informator FBI, erau cunoscute de mai bine de un an. Însă motivul scurgerilor era clasificat.

Mărturisirea sa că povestea complicității Trump-Rusia, demistificată ulterior de procurorul special Robert Mueller, a fost servită publicului pentru a contracara scandalul e-mail-urilor lui Clinton se coroborează cu alte informații, obținute de CIA.

Obama a fost informat

La sfârșitul lui 2020, administrația Trump a declasificat dovezi că CIA l-a avertizat pe președintele Obama și FBI că a interceptat informații ce demonstrau că Clinton ordonase personal o operațiune de „mânjire” a lui Trump.

Mai multe investigații au dovedit că o mare parte din dosarul Steele conținea informații false. Acestea au fost probabil furnizate într-o operațiune de dezinformare pusă la cale de serviciile ruse prin „sursele” lui Steele.

În ciuda lipsei de dovezi din dosarul Steele și a avertismentului că ar putea fi o intoxicare, FBI a mers în continuare pe pista complicității Trump-Rusia.