Macron nu-l mută pe Rimbaud la Panteon

Macron nu-l mută pe Rimbaud la Panteon

Emmanuel Macron a respins ideea de a-l muta pe Arthur Rimbaud la Panteon, respectând astfel voința familiei poetului.

Macron nu-l mută pe Rimbaud la Panteon, punând în acest fel capăt unei dispute care a ținut cu sufletul la gură lumea culturală a Franței.

„Rămășițele lui Arthur Rimbaud nu vor fi deplasate” din cavoul familial de la Charleville-Mézières”, a scris Macron avocatului familiei.

Amintind că intrarea în Panteon dorește „onorarea personalităților ale căror angajamente publice sunt identificate cu transmiterea valorilor Republici”, șeful statului francez arată că „ținând cont de rolul deosebit jucat de Panteon în construirea unei memorii Republicane comune”, nu „dorește să meargă împotriva dorinței manifestate de familia defunctului”, scrie AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dorința familiei

„Președintele Macron a respectat dorința familiei. Este un gest la care nu se aștepta și pe care îl apreciază. Suntem foarte impresionați de omenia cu care Emmanuel Macron a tratat acest dosar. A știut să treacă peste lobbyurile intelectualilor parizieni”, a declarat Emmanuel Labot, avocatul familiei Rimbaud.

O petiție în favoarea panteonizării poetului, semnată de mai multe personalități, primise sprijinul actualului ministru al Culturii, Roselyne Bachelot.

Petiția cerea ca Rimbaud să fie depus la Panteon împreună cu Paul Verlaine (foto).

Corectitudinea poetică

„Intrarea acestor doi poeți, care erau amanți, da, împreună, în Panteon, ar avea o rezonanță nu doar istorică sau literară, ci profund actuală.” Această declarație entuziastă a fost făcută de Bachelot pentru Le Point.

La originea acestui „apel către președintele Republicii”, singurul abilitat să decidă, se află un grup de intelectuali, academicieni și universitari pasionați de cei doi poeți.

În septembrie, o strănepoată a lui Arthur Rimbaud, Jacqueline Teissier-Rimbaud anunța că se opune mutării la Panteon. Poziția ei era împărtășită și de asociația Prietenii lui Rimbaud.

„Rimbaud s-a născut la Charleville-Mézières, rămâne la Charleville-Mézières, alături de toată familia”, a spus strănepoata. Ea a precizat că și fiul și nepoții ei îi împărtășesc opinia.

Străbunicul lui Jacqueline Teissier-Rimbaud a fost Frédéric, fratele mai mare al autorului „Anotimpului în infern”.